23 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • İzmir21°C
  • Antalya22°C

WASHİNGTON POST, ÇİNLİ ŞİRKETİN AŞILARI ONAYLATMAK İÇİN RÜŞVET VERDİĞİNİ YAZDI

Türkiye’nin de Coronavirus aşılarını alacağı Çinli şirket Sinovac’ın, aşıları hızlı onaylatmak için daha önce yetkililere rüşvet verdiği belirtildi.

Washington Post, Çinli şirketin aşıları onaylatmak için rüşvet verdiğini yazdı

06 Aralık 2020 Pazar 13:11

Washington Post'un haberine göre, geliştirdiği aşıların piyasaya hızla sürülmesiyle bilinen Çinli ilaç şirketi Sinovac'ın CEO'su Yin Weidong'un geçmiş aşılarla ilgili ülkenin ilaç düzenleme kurumuna rüşvet verdiği mahkeme kayıtlarıyla ortaya çıktı. 

Söz konusu şirket de yetkili kuruma rüşvet verdiğini kabul etti. Aşı incelemelerini denetleyen düzenleyici bir yetkili olan Yin Hongzhang da kendisine ve eşine 83 bin dolardan fazla rüşvet verildiğini, rüşvet karşılığında Sinovac’ın aşı sertifikalarını hızlandırdığını itiraf etti.

Ayrıca,  Çin'de en az 20 hükûmet yetkilisi ve hastane yöneticisi 2008 ve 2016 yılları arasında Sinovac çalışanlarından rüşvet aldığını itiraf etti.

Weidong'un aşıların onay sürecini hızlandırmak için düzenleyici yetkililere para verdiği, bir ifadesinde "Yetkilinin teklif ettiği parayı  geri çeviremediğini" söylediği tespit edildi. 

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi'nden tıp etiği direktörü Arthur Caplan, şirketin bir rüşvet geçmişinin olmasının, aşısı hakkındaki paylaşılmayan, hakem incelemesinden geçmemiş verilere şüphe düşürdüğünü belirtti.

Çin’in iki Coronavirus aşısı geliştiren iki öncü şirketinden biri konumunda olan Sinovac'ın geliştirdiği aşı için Türkiye, Brezilya, Endonezya gibi pek çok ülkelerle anlaşmalar sağlanıyor. Ancak aşıya dair Moderna ve Pfizer gibi aşı geliştiricilerinin yaptığı gibi bir etkililik verisi henüz yayımlanmadı. Bu nedenle Sinovac'ın insanları Coronavirus'ten ne kadar koruyabileceğine dair yeterli bir veri bulunmuyor. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.