Yağ fiyatlarındaki yükseliş cep yakıyor

Yağ fiyatlarındaki yükseliş cep yakıyor
Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus salgını sonrası temel gıda ürünleri başta olmak üzere birçok üründe yaşanan fiyat artışı vatandaşın adeta belini büktü.

 

Mutfağın olmasa olmazları arasında bulunan yemeklerde kullanılan yağda, değerinin üzerinde bir artış yaşandığı görüldü. Son zamanlarda yağ fiyatlarındaki artışın önüne geçilemiyor. 18 litre Ayçiçeği yağı ortalama 140 lirayken şu anda 200 lira. Bir türlü durdurulamayan fiyat yükselişi vatandaşın cebini yakarken bu durum tepki çekiyor.

İLKHA muhabirine açıklama yapan gıda sektörü temsilcileri, fiyatların daha da artmasından endişe duyduklarını belirttiler.

Esnafın yağ bulmakta zorluk çektiğini ifade eden sektörü temsilcileri, vatandaşların alım gücünün düştüğünü, büyük bir mağduriyet yaşadığını söylediler. Hükümetin fiyat artışının önüne geçmesi gerektiğini vurgulayan sektörü temsilcileri, aksi halde fiyatların daha da yükseleceğini kaydettiler.

“Allah fakirlerin yardımcısı olsun”

Yağ fiyatlarının tavan yaptığını belirten toptancı esnafı Ahmet Türk, "25 yıllık esnafım. Daha önce 18 litre yağ fiyatı 150 liraya kadar çıkmıştı. Daha sonra yağ fiyatları tekrar 138 liraya kadar indi. Yaklaşık 10 gündür ise 18 litre yağ fiyatı neredeyse tavan yaparak fabrikadan bize 190 lira fiyat verdiler. Bizde şu anda elimizde bulunan yağlarımızı vatandaşlara 180 liradan satıyoruz. Özellikle marka olan ürünlerin fiyatları bayağı yükseldiği için diğer yağ firmaların fiyatları uygun olduğundan temin edip satıyoruz.” dedi.

Yağ fiyatlarındaki yükseliş cep yakıyor

Yağ fiyatlarının olduğundan çok yükseldiğini ifade eden Türk, şöyle devam etti: “Yeni getirdiğimiz ürünlerimizin tenekesini 150 lira ile 160 lira arasında satıyoruz. Maalesef Türkiye'de yağ fiyatları bayağı yüksek durumda. Bunun sebebini fabrikalara sorduğumuzda bize hammaddeden kaynaklandığını söylüyorlar. Allah fakirlerin yardımcısı olsun. Devlet yetkililerinin bu artışa bir çözüm bulmaları gerekir."

“Hükümet bir an önce çözüm bulmalı”

Esnaf olarak yağ bulmakta zorlandıklarını dile getiren toptancı esnafı İlhan Narin, “Fiyat artışının neden kaynaklandığını bilemiyoruz. Yaklaşık bir aydır yağ fiyatlarının yükselmesinden dolayı vatandaşların alım gücünü düşürmüştür. Bir ay önce 18 litre teneke yağın fiyatı 140 lirayken şu anda biz toptancılara bazı firmalar 190 TL, hatta bazı firmalarda 205 lira fiyat verdiler. Biz toptancılar olarak yağ fiyatlarının neden bu kadar yükseldiğinin sebebini öğrenmek istiyoruz. Fabrikalar dahi bize net fiyat veremiyor.” diye konuştu.

Yağ fiyatlarındaki yükseliş cep yakıyor

“Halkın alım gücünün düştüğü bu dönemde yağ fiyatlarının yükselmesi vatandaşı çok mağdur etti” diyen Narin, “Özellikle asgari ücret alan birinin ayda bir teneke yağ tükettiğini ve bu da ortalama 210 lira verdiğini düşünürsek çok zor bir duruma sokacaktır. Bunun için hükümetin bir an önce bu duruma bir çözüm bulmasını istiyoruz. Hükümet yağ fiyatlarını düşürmek için ya ithalat yapsın ya da bir şekilde fiyatları düşürmesi gerekiyor. Yoksa ileride bu fiyatlar daha da yükselebilir.” ifadelerini kullandı.

Yağ fiyatlarındaki yükseliş cep yakıyor

“Bu süreçte vatandaşlar çok zorluk yaşıyor”

Fiyatların yüksek olmasından dolayı yağ alamadığını ifade eden bakkal esnafı Emin Atabey ise şunları söyledi:

"Ben bakkal işletmecisiyim. Buraya yağ almaya geldim. Yağ fiyatlarının yükselmesinden dolayı yağ alamıyorum. 15-20 gün önce bir teneke yağın fiyatı 140 lira civarıyken şu anda bize 190 lira fiyat verdiler. Bir bakkal işletmecisi olarak bu fiyata aldığım yağı ne kadara satacağımı şaşırmış durumdayım. Özellikle bu salgın hastalık döneminde insanların alım gücü zaten çok düşmüş durumda. Asgari ücret alan birinin işi daha da kötü oldu. Bu süreçte vatandaşlar çok zorluk yaşıyor. Yağa bu zammın yapılması iyi olmadı. Devletin bu duruma bir çare bulmasını istiyoruz.”(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.