22 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C
  • İzmir23°C
  • Antalya25°C

YAZAR VAHDETTİN İNCE: NAMAZ KILAN DİMDİK DURUR; SÜRÜNMEZ

Şanlıurfa'da düzenlenen “Hayat Namazla Güzeldir" çalıştayında konuşan Yazar Vahdettin İnce, namaz ibadetinin tıpkı kıyamda olduğu gibi insanı hayatta dimdik tuttuğunu belirterek namaz kılmayanların ise sürünmeye mahkum olduklarını vurguladı.

Yazar Vahdettin İnce: Namaz kılan dimdik durur; sürünmez

20 Ekim 2024 Pazar 14:02

duygularının onun sahip olduğu 3 kuvvetten kaynaklandığını söylerler. Akıl kuvveti, öfke kuvveti, şehvet kuvveti. Bu üçü bütün davranışlarımızın kaynağıdır.

Öfke kuvveti için alimlerimiz, insana yönelen herhangi bir zararı savmak için bahşedilen bir güçtür, der.

Şehvet gücü ise insana faydası olan bir şeyi istemesi için insana verilmiş. Ama eğer öfke gücü ve şehvet gücü akıl gücünün kontrolünde değilse, akıl bunları kontrol etmiyorsa bu öfke gücü kendini savunma aracından çıkıp başkalarına zulmetmeye sebep olur. Yeryüzünde büyük bir güce kavuşan insanların nasıl Firavunlaştığını görürsünüz.

Şehvet gücü akıl kontrolünden çıkarsa azgınlığa, ahlaksızlığına yol açar. Bugün bu iki durum da söz konusudur.

Peki, akıl bunu nasıl sağlar? Bu duyguların aklı etkileme gücü de var. Zaman zaman akıl bunların etkisinde kalıyor. Aklı, öfkenin ve şehvetin etkisinden kurtarmak için vahiy gönderiyor Cenab-ı Allah. Vahiy, aklın aklı konumundadır. Bu, insanlık dünyasındaki varlığın amacına yönelmesini sağlar. Bu tam da namazın ifade ettiği bir şeydir. 

3 insana işaret eder namaz; Fatiha süresinde insanın akıl gücüne, insanın öfke gücüne, insanın şehvet gücüne ve onların kontrol altında tutulmasına işaret ediyor. Bir; nimet verilenler. İki; gazaba uğrayanlar. Üçüncüsü de sapanlar..  Hemen arkasından kul, Fatiha süresinde namazda iken 'bizi dosdoğru yola ilet' diyor."

Namazın, İslam'ın tümünü temsil ettiğini vurgulayan İnce, "Varlıkta bazı şeyler dimdik ayaktadır. Dağlar ağaçlar… Bazı varlıklar rükûda, secdededirler. Bunun yanında insanın hayatını boyuncu veya bir gün içerisinde çeşitli durumlar vardır. Ayakta, büküldüğümüz, süründüğümüz durumlar vardır. Bütün vaziyetlerimizi bir namaz şeklinde Allah'ın önüne koyuyoruz, kendimizi ona karşı kulluğumuzu ona ifade ediyoruz. Bu yüzden namaz insanı ayakta tutandır. Namaz için kıyam kelimesi kullanılır. Aslında bir anlamda kıyamla, namazla ayakta durun. Namaz kılmazsanız sürünürsünüz. Namaz kılarsanız dimdik durursunuz. Bugün bizim bu dik duruşa ihtiyacımız vardır. Filistin'de mukavemetin gerçekleştirdiği dik duruşun aynısını İslam coğrafyasını içine alması için bunları yeniden ihya etmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

İnce, "Namaz, 'salat' demektir. Salat da 'sala' kelimesinden 'bağ kurmak' anlamındadır. Namaz, bir bağlar silsilesidir. Allah'la bağ kurmaktır. Bu bağları kurduğun zaman daha dik durursun. Namaz, eski Farsçada da 'bağlantı' demek Arapçadaki 'sala' ile aynı anlamı ifade ediyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.