Yazın böbrek sağlığınıza dikkat edin!
Sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli koşulları arasında düzgün çalışan böbreklere sahip olmak olduğunu, beyin, kalp ve akciğer gibi yaşamsal öneme sahip olan böbreklerin sağlığını kaybetmesi, tüm vücut fonksiyonlarının bozulmasına neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Tuncer, önemli açıklamalarda bulundu.
Yaz aylarında böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için başta bol sıvı tüketmenin gerektiğini ve bazı önlemler alınmasını söyleyen Tuncer, “böbrek sağlığını korumak için yaz aylarında bol sıvı tüketip, böbrek sağlığımıza dikkat etmemiz gerekiyor.” dedi.
BÖBREKLER BEYİN, KALP GİBİ ÖNEME SAHİP
Beyin, kalp ve akciğer gibi yaşamsal öneme sahip olan böbreklerin sağlığını kaybetmesinin, tüm vücut fonksiyonlarının bozulmasına neden olduğunu belirten Tuncer: “Vücudumuzda bulunan zararlı maddeler ve toksinler, böbrekler tarafından süzülerek dışarı atılmaktadır. Böbrekler aynı zamanda kemik erimesini engelleyen D vitaminini aktifleştirmekte, vücuttaki asitliği düzenlemekte ve kan elemanlarının üremesini sağlamaktadır. Görevlerini yerine getiremediği takdirde ise hayati riskler yaratabilmektedir. Yaşamsal öneme sahip olan böbrekleri tehdit eden en önemli risk faktörleri diyabet ve yüksek tansiyondur.” İfadelerine yer verdi.
SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN
Yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için su tüketimini artırmanın önemli olduğunu dile getiren Tuncer: “Yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için su tüketimini artırmak gerekiyor. Dolayısıyla en az 1,5-2 litre su tüketmek ve en önemlisi de su içmek için susamayı beklememek gerekir. Yeteri kadar su içemeyen kişiler ise günde 2 adet sodyumu çok yüksek olmayan maden suyu içebilir.” diye belirtti.
SU ORANI YÜKSEK GIDALARI TERCİH EDİN
Yaz aylarında birçok sebze ve meyvenin su içeriğinin yüksek olduğunu ve özellikle karpuz ve şeftali gibi sudan zengin meyveler ile limon ve brokolinin sıkça tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Tuncer şu şekilde konuştu: “Böbrek sağlığı açısından limonu sofradan eksik edilmemesi gerekir. Öğünleri hafif, meyve ve sebze ağırlıklı olması böbrek sağlığını korumak için önemlidir. Özellikle bu aylarda ağır yemekler ve kızartmalardan kaçınmak gerekir. Kızartmalar, kan kolesterol seviyesini ve kiloyu da arttırabileceği için genel sağlık açısından son derece zararlı besinler arasında yer alır. Böbrek hastalarının ise mutlaka hekimlerinin önerdiği şekilde beslenmesi gerekir.”
TUZ VE ŞEKERİ SINIRLANDIRMAK GEREKİYOR
Tuncer, tuzun, böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinlerin başında geldiğini ve Hipertansiyonun yanı sıra taş oluşumuna da yol açabildiğini belirterek şunları söyledi: “Tuz, böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinlerin başında geliyor ve hipertansiyonun yanı sıra taş oluşumuna da yol açabiliyor. Aşırı tuz tüketimi, hem böbrekleri hem de böbreğin birlikte çalıştığı kalbi olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Şeker de böbrek için zararlı besinler arasında yer alır. Şeker diyabet riskini artırarak böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir. Şeker ayrıca fazla kilo almaya da neden olmaktadır. Aşırı kilolu olmak da böbreklerin sağlığını bozmaktadır. Sigara ve şeker gibi sigara da böbrek yetmezliğini artıran önemli unsurlardan biridir.”
GECE SIK İDRARA ÇIKIYORSANIZ DİKKAT!
Böbrek hastalıklarının en kötü yanı kimi zaman belirgin bir bulgu göstermediğini ve bu nedenle düzenli kontrollerin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Tuncer: “Böbrek hastalıklarının en kötü yanı kimi zaman belirgin bir bulgu göstermemesidir. Bu nedenle düzenli kontroller büyük önem taşıyor. Görülen yorgunluk, halsizlik, cilt renginde solukluk, bulantı gibi bulgular genellikle farklı sebeplere bağlanabilmektedir. Böbrek hastalıklarına ilişkin tek spesifik bulgu nedensiz yere gece sık idrara çıkmaktır. Yeterince sıvı alınmamasına rağmen gece boyunca ikiden fazla idrara çıkma durumu varsa böbrek hastalığından şüphelenmek gerekir. Gelişebilecek böbrek hastalığını önlemenin en iyi yolu da belli aralıklarla kan ve idrar tetkikleri yaptırmaktır.” İfadelerine yer verdi.
İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT EDİN!
Yaz aylarında bilinçsizce ve uzun süreli olarak kullanılan ağrı kesiciler, antibiyotiklerin de böbrek sağlığını olumsuz etkilediğini dile getiren Tuncer sözlerine şöyle son verdi:” Yaz aylarında bilinçsizce ve uzun süreli olarak kullanılan ağrı kesiciler, antibiyotikler de böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu tür ilaçların önemli bir kısmı vücuttan böbrekler vasıtasıyla atılıyor. Fakat gereğinden fazla kullanıldığında ve altta yatan bir böbrek rahatsızlığının varlığında, böbrek hasarına yol açabilmektedir. Vücuttan atılamayan kimyasallar kişiyi böbrek yetmezliğine kadar götürebilmektedir.”
Kaynak:DOĞRUHABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.