Yerli otomobilde müthiş yakıt tasarrufu
Türkiye ihracatının lideri otomotiv sektöründe yeni ürün ve teknoloji geliştirerek katma değeri artırmak ve küresel rekabette güç kazanmak amacıyla düzenlenen 5. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması başladı. Açılışta konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil ile ilgili açıklamalarda bulundu. Işık, yerli otonun 20 litre yakıtla 1.000 kilometre yol alabileceğini belirterek “Öncelikle, TÜBİTAK’ta geliştirdiğimiz batarya teknolojilerini Türk otomobilinde kullanacağız. Bu araç 2 TL’lik şarj maliyetiyle büyükşehir trafiğinde 100 kilometre yol yapabilecek. Şehirler arası yolculuklarda ise arabadaki küçük jeneratör devreye girerek bataryayı şarj edecek. Burada da 20 litrelik yakıtla 1.000 kilometre mesafenin kat edilmesini öngörüyoruz” diye konuştu.
SÜRÜCÜSÜZ KULLANIM
Yerli otomobildeki en önemli özelliklerden birinin de otonom sürüş (sürücüsüz kullanım) olduğunu ifade eden Işık, şunları söyledi: “Aracımızın en belirgin vasıflarından birisi de otonom araç sistemleriyle donatılması olacak. Savunma sanayiinde hava araçlarında kullandığımız ‘Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni Türk otomobiline de uyarlamayı hedefliyoruz. Bu sistem, aracın kontrolü, güvenliği ve yakıt tüketimiyle ilgili önemli avantajlar sağlayacak. Mesela bu sistem yolun, havanın, araç ekipmanlarının durumuna ve sürücünün kullanım tarzına göre yakıt tüketimini anlık olarak ayarlayacak. Aracımızda sensör teknolojilerini ve araçlar arası iletişim sistemlerini de kullanacağız.” Türk otomobil projesinin sadece bir araç üretme işi olmadığını, esas çıktısının Türkiye’nin hayatın her alanına dokunacak yeni projeler geliştirmesi olacağının altını çizen Bakan Işık “Yerli oto, ülkemizi küresel rekabette söz sahibi yapacak bir projedir. Özellikle sensör teknolojisi, yazılım, nesnelerin interneti gibi alanlarda bu platform üzerinden ticarileştirme yapmış olacak, yeni nesil teknolojilerin üretilmesinde ciddi ivme yakalayacağız” dedi.
AR-GE YATIRIMLARI GERİ DÖNER
OİB Başkanı Orhan Sabuncu ise “Ortalama olarak her 7 bin fikrin sadece 1’i uygulamaya geçmekte olup, bu nedenle bu yolda sabırla ilerlememiz gerekiyor. Ar-Ge ve İnovasyona yapılan yatırımlar toplamda muhakkak geri dönüşü olan yatırımlardır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.