12 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C
  • İzmir23°C
  • Antalya18°C

YERLİ TOHUMLAR YENİDEN HAYAT BULUYOR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Mezunu Muhammed Kral’ın yerli tohum mücadelesi takdir topluyor

Yerli tohumlar yeniden hayat buluyor

01 Eylül 2018 Cumartesi 11:19

Yerli ve organik tohumları tespit ederek çoğaltılmasını başaran ziraat mühendisi genç, yetkililerin desteğini bekliyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Mezunu Muhammed Kral’ın yerli tohum mücadelesi takdir topluyor. İki yıl önce bir proje kapsamında elde ettiği az sayıda yerli tohumu bir dönümlük bahçesine eken Kral, ardından Türkiye’nin farklı bölgesinden topladığı tohumları 27 dönümlük arazide çoğaltmaya başladı.

Yerli tohumları çoğaltmayı başaran Kral, şu an tarlasında 104 çeşit domates, 54 çeşit biber, 42 çeşit kavun, 26 çeşit karpuz, 9 çeşit patlıcan ve 11 çeşit salatalık ile fasulye, bamya, mısır gibi sebze ve meyveler yetiştiriyor. 

İLKHA konuşan Kral, birçok kişinin daha fazla ürün elde etmek için GDO’lu (Genetiği değiştirilmiş organizmalar) tohum ve kimyasallar kullanarak üretim yaptığını, bunun da hem topraklara hem de insan sağlığına zarar verdiğini söyledi.

“Kaybolan çeşitlerimizi yetiştirip, korumaya çalışıyoruz”

Anadolu’da yıllarca ekilen ve soyu muhafaza edilen sebzelerin ilk günkü orijinalliğinde özlenen tat ve kokuda tarlalarında yetiştirmeyi başardığını söyleyen Kral, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sebze ve meyvelerin tohumlarını çoğaltarak devletin tohum bankasına bağışlamayı hedefliyoruz, Ülkemizin dört bir yanından toplanan yerli tohumlarla üretimler yaptık. Biz bu tohumlar doğal yollarla ıslah edip, geliştirip kendi tohumlarımızla üretim yapıyoruz. Kaybolan çeşitlerimizi karşılık gözetmeden yetiştirip, korumaya çalışıyoruz. Fakat istediğimiz ilgiyi görmek bir yana pazarda dahi kendimize yer bulamıyoruz. Milli değerler söz konusu olunca karşılık beklemeden her zaman yanımızda olan Van Gölü Havzası Florası Derneği Başkanı Fuat Eser gibi Van Valisi, İpekyolu ve Tuşba kaymakamlıkların yanımızda olup bize destek vermelerini bekliyor değerli olduğunu düşündüğümüz bu projeye sahip çıkmalarını ümit ediyoruz.”

“Hastalıklardan insanımızı korumaya çalışıyoruz”

Tamamen doğal süreçler ve geleneksel tarım yöntemleri kullanarak ürettikleri ürünlerden dolayı yetkililerden destek talep eden Kral, “Biz burada herhangi bir ilaç kullanmadan üretim yapmaya çalışıyoruz. Kaybolmakta olan çeşitlerimizi de koruyup geliştirmeyi amaçlıyoruz. Çok fazla emek veriyoruz. Hastalıklardan insanımızı korumaya çalışıyoruz. Bunun için de bize destek vermelerini rica ediyoruz. Biz milli değerlerimizi gözetirken, bürokratlarımızın da her zaman yanımızda olmalarını istiyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.