Yeşilay: Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM) hayata geçiyor

Yeşilay: Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM) hayata geçiyor
Yeşilay’ın geliştirdiği ve ilk defa uygulanacak Okulda Bağımlılığa Müdahale (OBM) programı ile riskli öğrencilerin sigara, alkol, madde gibi zararlı alışkanlık ve davranışları bağımlılığa dönüşmeden önleneceği belirtildi.

Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında Okulda Bağımlılığa Müdahale (OBM) programının uygulanmasına yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Yeşilay’ın geliştirdiği ve ilk defa uygulanacak OBM ile riskli öğrencilerin sigara, alkol, madde gibi zararlı alışkanlık ve davranışları bağımlılığa dönüşmeden önlenecek ve bu öğrenciler eğitim sistemi dışına çıkmadan geri kazanılacak.

 

Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı, bağımlılıkla mücadele alanında Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’ndan (TBM) sonra ikinci büyük işbirliğini hayata geçiriyor. MEB ile Yeşilay arasında imzalanan protokolle ilk defa uygulamaya alınan “Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM)”, rehberlik öğretmenleri üzerinden ülke genelinde yaygınlaşacak ve öğrencilerin zararlı alışkanlıkları bağımlılığa dönüşmeden müdahale edilecek.

 

Yeşilay tarafından geliştirilen çocuk ve ergenlerde tütün, alkol, madde kullanımına yönelik okul temelli kısa müdahale programı OBM ile rehberlik öğretmenlerine risk grubundaki öğrencileri tespit etme ve müdahale yetkinliği kazandırılarak; alkol, tütün ve madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıkları ve yanlış davranışların bağımlılığa dönüşmeden durdurulması sağlanacak.

 

Öğrencilerin yanlış davranışları bağımlılığa dönüşmeden önlenecek

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz ve MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör arasında imzalanan protokolle pilot uygulaması İstanbul’da yapılan OBM, Türkiye genelindeki okullarda hayata geçecek.

 

Programın Türkiye’de bir ilk olduğunu ve hedeflerinin madde denemiş öğrenciler sistem dışına itmeden kazanmak olduğunu altını çizen Yeşilay Genel Müdürü Savas Yılmaz, “Program kapsamında okullarımızdaki rehber öğretmenlerimiz, müdahale alanında teknik ve mesleki yetkinliklerini arttırıcı eğitimden geçirilecek ve risk grubundaki öğrencilere önleyici müdahale uygulayacak. OBM sayesinde riskli öğrencilerin sigara, alkol, madde gibi zararlı alışkanlık ve yanlış davranışları bağımlılığa dönüşmeden önlenecek ve bu öğrenciler eğitim sistemi dışına itilmeden kazanılacak,” dedi.

 

Yılmaz, programın ülke genelinde etkin ve yaygın hale getirmenin önemine dikkat çekti: “Programla, 2018 yılı içerisinde uyuşturucu sorununun yoğun olduğu bölgeler ve nüfus dengeleri göz önünde bulundurularak Türkiye genelindeki Rehberlik Araştırma Merkezlerinde ve okullarda görevli 240 rehberlik öğretmenine uygulayıcı eğitim verilmesi öngörülüyor. Eğitim alan öğretmenlerimiz okullarında risk taraması yaparak, alkol, madde ve sigara kullanan öğrencilerin risk durumlarını değerlendirecek ve bu öğrencilere risk büyüklüğüne göre farklı müdahale yöntemleri uygulayacak. Bu müdahaleler bilgilendirme, motivasyonel görüşme, izleme, psikososyal değerlendirme ve/veya sağlık kurumlarına yönlendirme gibi farklı alt başlıklardan oluşacak.”

 

Artık Türkiye’nin de önleyici müdahale programı var

Okulda Bağımlılığa Müdahale programı OBM, bağımlılık oluşmadan önleyici müdahale alanında Türkiye’de hayata geçirilen ilk uygulama özelliğini taşıyor. Yeşilay tarafından geliştirilen ve alanında uzman isimlerin rehber öğretmenleri yetiştirmesiyle uygulanacak olan bu programda genç nesilleri bağımlılık riskinden koruyarak; sigara, alkol ve madde kullanımını bağımlılığa dönüşmeden okul temelli önlemek hedefleniyor. Yanı sıra, rehberlik öğretmenlerinin mesleki yetkinliklerini geliştirmeyi ve alanında yetişmiş insan kaynağını sayı ve nitelik açısından geliştirmeyi amaçlayan program; bağımlılıkla mücadele alanında strateji ve politikaların belirlenmesinde karar alıcılara yardımcı olacak analizleri de oluşturacak.

 

Tedavisi yapılacak kullanıcı öğrencileri bildirme yükümlülüğü kalktı

Kamu görevlisi rehber öğretmenlerin uyuşturucu madde kullanıcısı durumunda olan öğrencileri kanunen bildirme yükümlülüğüne karşı Yeşilay harekete geçerek, ilgili kanun maddesinde değişiklik yapılmasını sağladı. Kullanıcı durumunda olan öğrencilerin tespit edilmesiyle birlikte okullarda başlayan disiplin yönetmeliğiyle, okuldan uzaklaştırmaya kadar giden bu süreçte, Okulda Bağımlılığa Müdahale programının uygulanmasını zorlaştıracağını ve çocuk ve gençlere yardım etmeyi zorlaştıracağı durumuna karşı Yeşilay, kanunda değişiklik yapılmasını sağladı. Buna göre TCK’nın 279’uncu maddesinde düzenlemeye gidilerek tedavisi yapılacak öğrencilerin bu sürecini kolaylaştırmak ve onları hayata kazandırmak için rehber öğretmenlerin kanunen polise bildirim yükümlülükleri kaldırıldı.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.