Yeşilay ve Adli Tıp Enstitüsü uyuşturucuyla mücadelede el ele
Ülkemizde ve dünyada uyuşturucu sorununa dikkat çekmek ve bu mücadeledeki toplumsal farkındalığı arttırmak için çalışmalar yürüten Yeşilay, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü ile birlikte, İSKİ iştirakçiliğiyle İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Atık Sulardan Uyuşturucu ve Diğer Psikoaktif Maddelerin İzlenmesi” başlıklı projeyi hayata geçiriyor.
Bu projeyle İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü bünyesinde “Atık Suda Uyuşturucu Madde Analiz Laboratuarı” kurulması ve epidemiyolojik izleme merkezinin sürdürülebilirliği hedefleniyor. Bağımlılıkların denetlenebilmesi ve önlenmesi adına hayata geçirilmesi planlanan Atık Su Analiz Laboratuarı, İstanbul’da 2 ilçede başlatılacak olan pilot uygulamalar ile şehrin tamamına ve ülke geneline uyarlanabilecek bir model oluşturmakla da kalmayacak, İstanbul genelinde faaliyet gösteren birçok araştırma alanına da zemin oluşturulacaktır.
Yeşilay ve Adli Tıp Enstitüsü uyuşturucuyla mücadelede el ele
Yeşilay’ın uyuşturucu ile mücadelede ulusal ve uluslararası birçok kurum ve kuruluş ile ortak projeler geliştirdiğini belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü ile gerçekleştirdikleri “Atık Sulardan Uyuşturucu ve Diğer Psikoaktif Maddelerin İzlenmesi” projesi ile ilgili olarak, “Suçu önleme ve toplum sağlığı konularında bilimsel araştırmalar yürüten İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü ile birlikte bağımlılıkların azaltılmasını amaçlayan bu önemli projenin ortağı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bir asra yakın zamandır, bağımlılıklarla mücadele çalışmalarının her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Böylesine önemli bir amaca hizmet eden bu projenin yasadışı maddelerin tespiti ve bağımlılık önleme çalışmalarına çok önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum” dedi.
Uluslararası veri elde edilecek
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul 2016 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projede öncelikle bir atık su laboratuar altyapısı geliştirilecek. Daha sonra seçilen pilot bölgelerden, İSKİ yardımıyla alınan atık su numuneleri analiz edilecek. Bu sayede atık suda uyuşturucu analiz yöntemleri ve bu yöntemlerin standart uygulama prosedürleri geliştirilerek, uluslararası düzeyde veri elde edecek bir sistem oluşturulacak. Böylece dünyada düzenli olarak toplanmakta olan veriler ile ülkemize ait karşılaştırılabilir verilerin elde edilmesi için olanak sağlanacak. Bu verilerin yorumlanması ile oluşturulacak stratejiler doğrultusunda ülkemizdeki uyuşturucu ile bireysel değil toplumsal mücadeleye çok önemli katkılar sağlanması hedefleniyor.
Bu proje, “Atık Sudan Bağımlılığa” sloganı ile sosyal medya hesaplarından da takip edilebilir.
Atık Sudan Bağımlılığa
@Atiksudanbagimliliga
Bu doküman, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği “Atık Sulardan Uyuşturucu ve Diğer Psikoaktif Maddelerin İzlenmesi Projesi” (Sözleşme No: TR10/16/YNY/0135) kapsamında hazırlanmıştır. İçerik ile ilgili sorumluluk Yeşilay ve İstanbul Üniversitesi’ne ait olup İSTKA veya Kalkınma Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.