Yok ettiği halk için gitme izni istedi!
Beşar Esad, istenmemesi durumunda bir gün bile görevde kalmayacağını belirtti.
Suriye ordusunun karşısında 100’ü aşkın silahlı grup olduğunu vurgulayan Esad, bu grupları destekleyen birçok devletin de bulunduğunun altını çizdi.
'HER ŞEYİN BİR SINIRI VAR'
Muhalif güçlerin, ilan edilmesinden sadece birkaç saat sonra ateşkesi ihlal ettiğini belirten Esad, Suriye ordusunun ise bu askeri operasyonlardan kaçındığını ifade etti.
“Biz, ateşkesin işe yaraması için üzerimize düşen her şeyi yapacağız” diyen Esad, “Barışa bir şans vermek için misilleme hareketlerinden kaçınacağız. Bunu yapacağız ancak en sonunda her şeyin bir limiti var. Bu, karşı tarafa bağlı” diye devam etti.
'MUHALEFETİN TEK YAPMASI GEREKEN SİLAH BIRAKMAK'
Silahlarını bırakan muhaliflerin affedileceğini belirten ve bunun için tek yapmaları gerekenin silah bırakmak olduğunu ifade eden Suriye Devlet Başkanı, şöyle devam etti:
“Yapmanız gereken tek şey, siyasi gündemde yer alma isteğinizden bağımsız olarak silahları bırakmanız. Ne olduğu fark etmiyor. En önemli ve Suriye halkının yararına ve yasalara uygun olan şey, sizin bir vatandaş olarak elinize silah alıp dolaşamayacağınız ve bunu başkalarına doğrultamayacağınız. Onlardan istediğimiz tek şey bu. Başka bir şey istemiyoruz. Dediğim gibi, silahları bıraktıklarında onlara kapsamlı bir af çıkaracağız.”
'KİMİN TERÖRİST OLDUĞUNU ANAYASA BELİRLER'
Ateşkes konusunda anlaşmaya varmanın uzun sürmediğini, asıl zaman alanın teröristleri destekleyen devletlerin bu karara varmaları olduğunu söyleyen Esad, Suriye’nin uzun zamandır yerel düzeyde benzer anlaşmalar yaptığını ve bunların başarıya ulaştığını ifade etti.
‘Silahlı muhalefetin neden devlet tarafından kabul edilmediği’ sorusunu da yanıtlayan Esad, “Kimin terörist kimin de muhalif olduğu Suriye’de anayasa ve kanunlar tarafından belirleniyor” dedi. “Dünyanın tüm ülkelerinde silah taşıma yetkisi sadece ve sadece devlet güçlerine ait” diyen Suriye lideri, devlete, halka, kamu ve özel mülklere karşı silah taşıyan herkesin terörist olduğunun bir kez daha altını çizdi.
GEÇİŞ SÜRECİ NASIL OLACAK?
Suriye’deki ‘geçiş süreci’nin katılan herkesi kapsayacak bir ulusal hükümet teşkil edileceğini ve ardından yeni bir anayasa hazırlanacağını ifade eden Esad, “Seçimler bir hobi, Cumhurbaşkanının vizyonu ya da hükümetin keyfi muamelesi değildir. Seçimler hükümetin değil, vatandaşın hakkıdır” dedi.
Suriye savaşının sona ermesinin ‘kendisinin gitmesine’ bağlı olduğu yönündeki iddialarla ilgili de konuşan Esad, şunları söyledi:
“Görevde kalıp kalmayacağım, bunu söyleyen devletler ya da yetkilileri ilgilendirmez, bundan dolayı da hiçbir zaman açıklamalara kulak vermeyeceği. Görevde kalıp kalmayacağım ya da kimin göreve geleceği konusundaki karar, mutlak şekilde Suriye halkının kararı. Görevde kalmamı istedikleri sürece kalacağım, gitmemi istediklerinde ise bir gün bile kalmayacağım.”
Esad, Suriye halkının kendisinden görevden çekilmesini istemesi halinde bunu tereddütsüz yapacağını, çünkü hiçbir sorumlunun halkın desteğini almadan başarılı olmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Ülkedeki durumu ‘insani yıkım’ olarak tanımlayan Suriye Devlet Başkanı, Suriye ordusunun insani yardımların ulaştırılmasını engellediği yönündeki iddiaları ise reddetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.