Zaporojye NGS’ye yönelik saldırılarda can kaybı

Zaporojye NGS’ye yönelik saldırılarda can kaybı
Lihaçev, tesisin 460’tan fazla İHA ve 15’ten fazla topçu saldırısına maruz kaldığını, dizel yakıt stoklarının kritik seviye olan yüzde 50’ye gerilediğini belirtti.

Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev, Ukrayna’nın mart ortasından bu yana Zaporojye Nükleer Güç Santrali ve Energodar’a düzenlediği saldırılarda 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 43 kişinin yaralandığını açıkladı.

Rusya ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı arasında yapılan görüşmelerde 2022’den bu yana ilk kez somut adımlar konusunda mutabakata varıldığı ve güvenlik endişelerinin giderilmesi için iş birliğinin yeni bir döneme girdiği ifade edildi. Lihaçev, Ukrayna’nın saldırılarının sağduyu sınırlarını aştığını, uluslararası toplumun sessiz kalmasının gerilimi tırmandıracağını vurguladı.

Orta Doğu’da da nükleer tesislere yönelik benzer bir kriz yaşanıyor. Çinli araştırmacı Dr. Qian Yaxu, ABD ordusunun İran’daki Buşehr Nükleer Güç Santrali yakınlarını hedef almasını “kısa vadeli bir siyasi macera” olarak nitelendirdi. Qian, işgal rejimi ile İran arasındaki düşmanlığa rağmen nükleer tesisleri vurmama yönündeki kırmızı çizginin korunduğunu, ancak ABD’nin bu eylemiyle çizgiyi çiğnediğini belirtti.

Çinli uzman, olası bir İran misillemesinde işgal rejiminin nükleer tesislerinin hedef alınabileceğini, nükleer sızıntı riskinin Basra Körfezi ekolojisine telafisi imkânsız zararlar vereceğini vurguladı. Washington’un tutarsız hamlelerinin İran halkını ABD’ye karşı kenetlemekten başka bir sonuç doğurmayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.