Zelenskiy, ABD'nin Donbas için önerdiği "serbest ekonomik bölge" için endişelerini dile getirdi

Zelenskiy, ABD'nin Donbas için önerdiği "serbest ekonomik bölge" için endişelerini dile getirdi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy açıklamada, ABD'nin doğu Donbas bölgesinin bazı kısımlarında "serbest ekonomik bölge" kurulmasını önerdiğini ancak karşılıklı asker çekme işlemlerinin nasıl sağlanacağına dair ciddi soruların devam ettiğini söyledi.

Zelenskiy, Kiev'de medyaya yaptığı açıklamada, ABD'nin doğu Donbas bölgesinin bazı kısımlarında "serbest ekonomik bölge" kurulmasını önerdiğini ve Ukrayna'nın Rusya ile müzakere edilmiş bir barış anlaşması kapsamında bu bölgeden çekileceğini söyledi.

Zelenskiy, Rus tarafının burayı "silahsızlandırılmış bölge" olarak adlandırdığını ve uzlaşmanın Rus tarafının bu bölgeye ilerlemeyeceği yönünde olduğunu söyledi.

CNN'in haberine göre Zelenskiy, bunun diplomatik çıkmazı kırabileceğini ancak bölgeyi kimin yöneteceğine ve adil ve karşılıklı asker çekme işlemlerinin nasıl sağlanacağına dair ciddi soruların devam ettiğini söyledi.

Zelensky, "Eğer bir taraf geri çekilirse, Ukraynalılardan talep edildiği gibi, diğer savaşan taraf neden aynı mesafeyi diğer yöne doğru geri çekmiyor?" diyerek, Rusya'nın da şu anda elinde tuttuğu topraklardan çekilmesi gerektiğini öne sürdü.

Ayrıca "serbest ekonomik bölgeyi" kimin denetleyeceğini de sorgulayan Zelenskiy, "Bazı birliklerin ayrılması ve diğer birliklerin oldukları yerde kalması durumunda, bu diğer birliklerin -yani Rus birliklerinin- daha ileri gitmesini tam olarak ne engelleyecek?" dedi.

Zelenskiy, önerilen planın Rus güçlerinin Sumy, Kharkiv ve Dnipropetrovsk bölgelerinden karşılıklı olarak çekilmesini öngördüğünü doğrulayarak Güney Ukrayna'daki Zaporijya ve Herson bölgeleri için ise mevcut cephe hattı boyunca dondurulmasının planlandığını söyledi.

Zelenskiy, ayrıca, çatışmayı sona erdirecek herhangi bir bölgesel çözümün, seçimler veya referandum yoluyla Ukrayna halkı tarafından kararlaştırılması gerektiğini yineledi.

"Ruslar Donbas'ın tamamını istiyorlar, ama biz bunu elbette kabul etmiyoruz." diyen Zelenskiy, "İnanıyorum ki Ukrayna halkı bu soruya cevap verecektir. Seçimler veya referandum yoluyla olsun, Ukrayna halkının söz hakkı olmalı." diye ekledi.

Öte yandan Zelenskiy, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Hegseth, Özel Temsilci Steve Witkoff ve ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner ile video konferans görüşmesi yaptı. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de görüşmeye katıldı.

Zelenskiy'ye göre, ekibi ABD tarafıyla güvenlik garantileri konusunda görüşmeler yaptı. Zelenskiy, yaptığı açıklamada, "Güvenlik garantileri, bundan sonraki tüm adımlar için en önemli unsurlardan biridir." dedi ve Rusya'nın Ukrayna'ya tekrar saldırması durumunda ortakların ne yapacağına dair somut cevaplar verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

ABC News'in dün bildirdiğine göre, barış görüşmelerine yakın bir Ukraynalı yetkili, Ukrayna'nın ABD'ye revize edilmiş 20 maddelik bir barış planı sunduğunu ve bu planın Ukrayna, ABD ve Avrupalı ​​liderlerin birkaç haftadır üzerinde çalıştığını belirtti.

Habere göre yetkili, revize edilen planın Zaporijya Nükleer Santrali'nin toprakları ve kontrolüyle ilgili bazı yeni fikirler içerdiğini söyledi.

Bu arada, Zelenskiy'ye ABD planını kabul etmesi için baskı yapan Trump, hem Kiev'e hem de Fransa, İngiltere ve Almanya'daki Avrupalı ​​müttefiklerine karşı sabırsızlığını dile getirdi.

Çarşamba günü Trump, kendisi ve Avrupalı ​​liderlerin Ukrayna krizini sona erdirmeye yönelik önerileri "oldukça sert ifadelerle" görüştüklerini söyledi ve Zelenskiy'nin ülkesinin barış planına ilişkin pozisyonu konusunda "gerçekçi olması gerektiğini" ekledi.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.