12. Tana Forumu’nda liderlerden ortak çağrı: Afrika'da güvenliğin sağlanması için somut adımlar atılsın
Bahir Dar kentinde düzenlenen 12. Tana Forumu’nun kapanışında konuşan Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Afrika’da kalıcı barış için görüşmelerin uygulamaya dönüşmesi gerektiğini belirterek ekonomik bütünleşme, sınır ötesi ticaret ve diplomatik işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısı yaptı.
Askeri önlemlerin tek başına yeterli olmayacağını söyleyen Mahama, “Diyalog kurmak iyi ancak harekete geçmek daha iyi.” dedi.
Mahama, Afrika ülkelerinin barış operasyonlarının finansmanında daha fazla sorumluluk üstlenmesini ve yasa dışı mali akışlarla mücadele etmesini de istedi.
Forumun güvenlik oturumunda BM Genel Sekreteri’nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Guang Cong, Sudan, Güney Sudan ve Somali’deki krizlerle Kızıldeniz’de deniz taşımacılığına yönelik tehditlerin birbirini etkilediğini belirterek eşgüdümlü bölgesel çözüm çağrısında bulundu.
BM’nin Sudan Özel Temsilcisi Pekka Haavisto da Sudanlı siyasi taraflarla ayrı görüşmeler yaptığını bildirdi.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in danışmanı Getachew Reda, Eritre’yi bölgedeki gerilimi körüklemekle suçladı.
Eritre Enformasyon Bakanlığı ise suçlamaları reddederek Reda’nın açıklamalarını çatışmayı kışkırtıcı olarak nitelendirdi.
Forum, Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray’da çatışmaların yeniden şiddetlendiği ve Eritre ile gerilimin arttığı dönemde yapıldı.
Afrikalı liderler ve uzmanları her yıl bir araya getiren Tana Forumu, kıtanın barış ve güvenlik sorunlarını ele alıyor.
Kaynak:İLKHA

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.