Fethullah Gülen'in iadesi
- 16 Temmuz
Başbakan Binali Yıldırım , "Dün akşam yaşanan olaydan sonra bu adamın, bu çete liderinin, bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke dost değildir, Türkiye’ye karşı savaşım içindedir.” dedi.
- 16 Temmuz
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türk hükümetini soruşturmalar sonucunda oluşmuş meşru kanıtları sunmaya davet etti. Kerry, “ABD bunu kabul edecek, inceleyecek ve sonucunda uygun karar alacaktır” dedi.
- 17 Temmuz
Fethullah Gülen, “İade edilmem talebi konusunda endişeli değilim. Eğer öyle bir karar verirlerse varsın olsun. Ve darbe girişimiyle ilgili soruşturma yapmak için uluslarası bir komisyon kurulsun” dedi.
- 18 Temmuz
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile telefonda görüştü. Askeri kaynaklar, Akar'ın ABD'li mevkidaşından Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesini istediğini duyurdu.
- 19 Temmuz
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama’yla görüştü. Beyaz Saray, görüşmeyle ilgili olarak "Türkiye, Gülen için resmi iade talebinde bulundu. Darbe soruşturması için her türlü destek verilecek" açıklamasını yaptı.
- 20 Temmuz
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bugün itibariyle Başbakanımızın da ifade ettiği gibi 4 ayrı dosyadan iadesi ABD’den istenmiştir. Elektronik ortamda doğrudan ABD’nin ilgili ve yetkili makamlarına ve Amerikan Adalet Bakanlığı'na da iletilmiştir. “ dedi.
- 20 Temmuz
Gülen, kendisiyle bağlantılı Ortak Değerler İttifakı adlı kuruluş tarafından yayımlanan açıklamasında, "ABD yönetimini, suçluların iadesi sürecini siyasi kan davalarını hayata geçirmek için kullanmaya dönük her türlü çabayı reddetmeye çağırıyorum” ifadesini kullandı.
- 22 Temmuz
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Gülen’in iadesi konusunda Türkiye’nin yolladığı belgelerin incelenmesinin halen sürdüğünü söyledi.Kirby, “Biz süreç için onlara yardım edecek biçimde bir Türk ekibine burada (Washington) ev sahipliği yapma ya da oraya karma bir ekip gönderme önerisinde bulunduk.Buna mecbur değildik ama talep sürecinde yardım etmeyi önerdik.” dedi.
- 22 Temmuz
Enerji Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet BakanıBekir Bozdağ'ın iade talebi ile ilgili görüşmeleri yapmak üzere ABD'ye gideceğini açıkladı.
- 25 Temmuz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Gülen iade edilmezse, Türkiye - ABD ilişkileri olumsuz etkilenir" dedi. Kamudaki görevden almaları hatırlatan Çavuşoğlu, "Büyükelçiler düzeyinde görevden almalar olacak" diye konuştu.
- 26 Temmuz
Fethullah Gülen, ABD'nin New York Times gazetesine yazdığı makalede, “Batılı demokrasilerin ılımlı Müslümanlara ihtiyaç duydukları bir dönemde, "hizmet" içindeki ben ve arkadaşlarım Batının yanında yer aldık. ABD, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a istediğini vermeye direnmeli” dedi.
- 1 Ağustos
TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşan bir heyet, darbe girişimini anlatmak ve Fethullah Gülen'in iadesi için destek talep etmek amacıyla ABD'nin başkenti Washington'a gitti.
- 2 Ağustos
Türkiye, Fethullah Gülen için yeni bir adım attı. Gülen için ikinci bir dosyagönderildi. Türkiye, ABD makamlarından gönderilen dosyadaki bilgiler çerçevesinde Gülen'in iade işlemlerine kadar tutuklanması istendi.
- 5 Ağustos
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi talebiyle gönderilen belgelerin gelmeye devam ettiğini ancak şimdiye kadar inceledikleri belgelerin "resmi iade talebi olarak sayılamayacağını ifade etti. Toner, "Belgeler art arda geliyor. Hepsini inceliyoruz fakat henüz bir karara varılmadı" dedi.
- 11 Ağustos
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen'in iade edilmesi çağrısını yineledi ve "Er veya geç ABD de bir tercih yapacaktır. Ya Türkiye ya FETÖ. Ya darbeci terörist FETÖ ya da demokrasi ülkesi Türkiye" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.