Almanya,Türkiye'den giden sığınmacılara öncelik tanınacak
Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti SPD'den oluşan koalisyon hükümeti aylar süren tartışmanın ardından sığınmacı yasalarında yapılacak değişiklikler konusunda anlaştı. Başbakan ve CDU lideri Angela Merkel, SPD lideri Sigmar Gabriel ve CSU lideri Horst Seehofer'in bir araya geldiği zirvede, ‘Sığınmacı Paketi 2’ adı verilen yeni paket üzerinde anlaşma sağlandı.
AİLELERİNİ 2 YIL GETİREMEYECEKLER
Zirvenin ardından sonra Saksonya-Anhalt eyaletinin Başbakanı Reiner Haseloff ve Bremen Belediye Başkanı Carsten Sieling ile ortak basın toplantısı düzenleyen Gabriel, "Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan gelen Suriyeli sığınmacılara öncelikli olarak kontenjan ayrılması konusunda anlaşmaya vardık" diye konuştu. Gabriel sınırlı koruma sağlanan sığınmacıların, ailelerini Almanya'ya 2 yıl getirememeleri konusunda uzlaştıklarını da kaydetti.
Diğer taraftan Alman basınına göre meslek eğitimini tamamlayan sığınmacılara, sığınma başvurusunun sonucuna bakılmaksızın 2 yıl çalışma ve kalma hakkı da verilecek. Uyum kurslarına katılacak sığınmacıların kurs masrafları konusunda ise aylık 10 euro katkı payı vermeleri hususunda anlaşma sağlandı.
GERİ GÖNDERİLMELERİ KOLAYLAŞACAK
Öte yandan Gabriel, yeni sığınmacı paketiyle Fas, Cezayir ve Tunus'un ‘güvenli geliş ülkesi’ olarak sınıflandırılacağını ifade ederek bu ülkelerden gelen sığınmacıların hızlı ve kolay bir şekilde ülkelerine geri gönderileceğini belirtti.
Koalisyon ortaklarının ve eyalet yönetimlerinin sığınmacı krizinin çözümüyle ilgili ‘tam yetkiye’ sahip olduklarının altını çizen Gabriel, yeni sığınmacı paketinin hızlı bir şekilde yasalaşması için yolun açık olduğunu söyledi.
CSU LİDERİ ÜST SINIR İSTEMİŞTİ
Seehofer salı Merkel'e gönderdiği mektupta, Almanya'ya gelen sığınmacı sayısının yıllık 200 binle sınırlandırılmasını talep etmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.