Alt sınır olmaksızın döviz alım satım işlemlerinde kimlik tespiti zorunluluğu getirildi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz bürolarına yönelik tebliğ ile ilgili açıklama yaptı.
Açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında döviz bürolarına yönelik Yetkili Müesseseler Tebliğine ilişkin gerçeği yansıtmayan ve gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bazı iddialara yer verildiği görülmüştür." denilerek şunlar kaydedildi:
12.10.2021 tarihli 2018-32/45 sayılı Tebliğ değişikliğine kadar kambiyo mevzuatı kapsamında döviz alım satımında bir kimlik yükümlülüğü bulunmamakla birlikte, daha önce MASAK mevzuatı kapsamında işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 75 bin TL'i aşan işlemler ile Vergi Mevzuatı uyarınca 3 bin ABD Doları ve eşitini aşan işlemlerde kimlik tespiti zorunluluğu bulunmaktaydı.
2018-32/45 sayılı Tebliğ'de yapılan değişiklikle bir alt sınır olmaksızın döviz alım satım işlemlerinde kimlik tespiti zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemizde bankalar ve sermaye piyasası aracı kuruluşları nezdinde işlemlerde olduğu gibi yetkili müesseseler sektöründeki tüm işlemlerin de kayıt altına alınması ve ayrıca sektörün ululsararası ile uyumlu hale getirilmesi hedeflenmiştir.
Söz konusu yeni uygulamanın sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ve kurumsallaşma düzeyinin artırılması ile uluslararası düzenlemelere uyum dışında başka hiçbir amacı yoktur. Tebliğ ile yapılan değişiklik döviz piyasalarına ilişkin bir müdahaleyi kesinlikle içermemektedir. Düzenleme, sadece döviz bürolarının işleyişi ve kurumsallaşmasına yönelik ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak hazırlanmıştır."
İslam Memiş: Uygulama ülke ekonomisine ve yatırımcısına zarar verir
Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş ise karara tepki gösterdi.
Twitter hesabından açıklama yapan Memiş, "Döviz büfesinden 1 dolar bile işlem yapan vatandaş kimlik bilgisi vermek zorunda. Bu mantık dışı uygulama ülke ekonomisine ve yatırımcısına zarar verir. Bazı uygulamalar var ki komik olmaktan çıkıyor hayrete düşürüyor. Ne mi olacak? Tabi ki iptal… Olmayacak mı? O zaman görün piyasayı." değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlığın açıklamasının ardından bir paylaşım daha yapan Memiş, "Görünen şu ve net. Hazine, döviz alma ve satma işleminde alt sınır olmaksızın (1 dolar dahil olsa) herkes kimlik bilgisi vermek zorunda. Kamera kayıt ve kimlik bilgisi 1 yıl saklanacak ve Hazine istediğinde verilecek. Açıklama NETİM ve DÖNÜŞ YOK diyor. Şimdilik durum bu." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.