Bakan Yumaklı: Son üç yılda hububat üretimimiz yüzde 22arttı, 39 milyon ton üretime ulaştık
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Hububat Konseyi tarafından Mardin’de düzenlenen 2025 Hasat Öncesi Hububat Kongresi’nde üreticilere seslendi.
Türkiye’nin hububat üretiminde tarihi bir başarı yakaladığını belirten Yumaklı, son üç yılda üretimin yüzde 22 artarak 39 milyon tona ulaştığını açıkladı.
Bakan Yumaklı, “TMO olarak 2025 yılı hasat sezonu için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Arz edilecek tüm ürünler alınacak, üreticimizin alın teri yerde kalmayacak.” dedi.
“Üreticilerimizi mutlaka TARSİM sigortası yaptırmaya davet ediyorum”
Konuşmasında iklim değişikliğinin tarıma etkilerine de değinen Yumaklı, “Son 30 yılın en düşük sıcaklıklarını yaşadık. Özellikle meyve çeşitlerinde ciddi zararlar oluştu. Eksi 19 dereceye kadar düşen sıcaklıklar, alınabilecek tüm tedbirlerin ötesinde etkili oldu. Son yaşadığımız don olayları tarım sigortasının ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gösterdi. Poliçe bedelinin yüzde 70’ini devlet olarak biz karşılıyoruz. Üreticilerimizi mutlaka TARSİM sigortası yaptırmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin tarım alanlarının yüzde 69’unda tarla ziraati yapıldığını ve bu alanların yüzde 68’inde de hububat ürünlerinin yetiştirildiğini anlatan Yumaklı, 2024 yılı verilerini de paylaşarak, “2024 yılında tarım ekim alanlarımız 544 bin dekar artarak 167,9 milyon dekara ulaştı. Son 20 yılda hububat üretimimiz yüzde 14 arttı. Sadece son üç yılda ise yüzde 22 artarak 39 milyon tona ulaştı. Hububat üretiminde bu, tarihi bir başarıdır. Buğday üretimimiz de 17 milyon ton ile 22 milyon ton arasında istikrarlı bir şekilde seyrediyor. Son 20 yılda verim artışı yüzde 31 oldu ve dekara 296 kilograma ulaştık.” şeklinde kaydetti.
Sulama yatırımlarının üretimi daha da artıracağını vurgulayan Yumaklı, GAP başta olmak üzere sulama projelerine büyük önem verdiklerini söyledi. “Sulama yatırımları tamamlandığında, hem üretim miktarımız hem de verimliliğimiz katlanarak artacak. Cumhurbaşkanı Yardımcımız başkanlığında bu konudaki çalışmalar hızla devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2025 hasat sezonu için tam hazırlıklı olduğunu belirten Bakan Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TMO, bu yıl da arz edilecek bütün ürünleri satın alacak kapasiteye sahiptir. Geçen yıl iç satışlar, mamul madde satışları ve ihracat dahil olmak üzere toplamda 10,5 milyon ton gibi rekor bir ürün satışı gerçekleştirdik. 2025’te alımların yüzde 50’si lisanslı depolar üzerinden yapılacak. TMO’nun çiftçimizin yanında olduğunu bir kez daha altını çizerek ifade ediyorum. Hububat sektörünün Türkiye için sadece tarımsal değil, aynı zamanda ekonomik bir güç. Türkiye’nin un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında ise dünya ikincisindeyiz. Bu başarı siz üreticilerimizin alın teri ve emeğiyle mümkün olmuştur. Hepinize ülkem adına yürekten teşekkür ediyorum. İfadelerini belirtti.
Yumaklı, konuşmasını “İnşallah 2025 yılı, ‘Türkiye Yüzyılı’nın bereketin yüzyılı olacaktır. Bu toplantıdan çıkacak sonuçlar hem bakanlığımız hem de sektör için yol gösterici olacak. Ülkemizin tarım sektörünü daha ileri taşımak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Mardin Valisi Tuncay Akkoyun da bir konuşma yaparak, şu ifadelere yer verdi:
"Mardin’imizin yüz ölçümünün yüzde 37,55’i olan 333 bin 862 hektarlık alanda tarımsal faaliyet büyük bir gayretle sürdürülmektedir. Ayrıca ülkemizin toplam un ihracatının yüzde 35,41'ini, toplam bulgur ihracatının yüzde 23,52'sini Mardin yapmaktadır. Mardin son üç yılda Türkiye un ihracatı sıralamasında birinci sıradadır. Tarım İl Müdürlüğümüz buğday, üzüm, incir, halhalı zeytini gibi tarım ürünlerinin markalaşma projelerinin yanı sıra tarımda modern sistemlerin kurulması, vatandaşlarımızın istihdamı için de önemli imkanlar sağlamaktadır.Tarım il Müdürlüğümüz 2024 yılında Kırsal kalkınma projeleri kapsamında 1 milyar 181 milyon 23 bin 150 TL katkı sağlanmıştır. GAP kapsamındaki sulama yatırımları sayesinde daha önce kıraç olan alanlar tarıma kazandırılmış, bölgedeki tarımsal üretim çeşitlenmiş ve kapasite artmıştır. Bu desteklerle beraber kurulan kooperatifler, markalaşma çalışmaları ve ihracat odaklı girişimler bölge tarımının geleceğini şekillendirerek önemini artırmaya devam edecektir."
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.