Besiciler bayram günü satışların artmasından memnun kaldı
Türkiye’nin değişik illerinden yetiştirdikleri küçükbaş hayvanları Gaziantep’e getiren besiciler, bayram günü satışların artmasından memnun olduklarını söyledi.
Kurban Bayram’ının ilk günü kurulan hayvan pazarlarının yolunu tutan vatandaşlar, hayvan yetiştiricilerinin yüzünü güldürdü. Gaziantep'in çeşitli alanlarına kurulan hayvan pazarlarına bayram öncesi kurbanlıklarını getiren hayvan yetiştiricileri, bayram öncesi satışlarının çok düşük olduğunu bugün az da olsa bir hareketliliğin olduğunu söyledi.
Ellerinde son kalan hayvanlarını tüketmek için bu gün de gün boyunca pazarda olacaklarını ve tekrar memleketlerine döneceklerini dile getiren hayvan yetiştiricilerden kimileri satışlardan memnun olduklarını, kimileri de bu yıl hayvanlarının elinde kaldığını belirtti.
Kurban Bayramı öncesinde 400 hayvanıyla Şırnak’ın Silopi ilçesinde Gaziantep’e geldiğini ve yaklaşık bir haftadır pazarda olmasına rağmen ancak 20 tane hayvan satabildiğini belirten
Fikret Beytekin, "Satışlar çok kötü, fiyatlar çok düşük; mağdur oluyoruz. 400 hayvanla geldik 20 tane sattık. Hayvanları alıp yine Silopi’ye gideceğiz. Bu seneki durgunluğu yüksek yem fiyatlarına bağlıyoruz. Yem pahalı, arpa pahalı. İthal yem gelse fiyatlar düşer ve fakir de kurban alır. Hem onlar hem biz mağdur olmayız. Bir koyun bin 500 liradır. Vatandaş alamıyor. Asgari ücretle çalışan bir vatandaş kurban alamıyor." dedi.
Şırnak’tan gelen Musa Demir de getirdiği 130 kurbanlıktan 20'sini satabildiğini aktardı.
Hayvan fiyatlarının yüksek olmasının hem kendilerini hem de vatandaşı mağdur ettiğini ifade eden Emrah Aksu, "Bingöl’den geldim. Bu sene satışlardan memnun değiliz. 16 liraya mal aldık 17,5 liraya satıyoruz. Yem, arpa ve nakliye masraflarını hesaplasak bizlere de hiçbir şey kalmıyor. Arpa ve saman üretiminde sıkıntı olduğu için fiyatlar yüksek. Alıcıya göre fiyatlar yüksek, bize göre fiyatlar düşük; zarar ediyoruz. Bu hayvanları 6 ay besledim.16 liraya aldım 17 liraya ancak satıyorum." şeklinde konuştu.
Selim Akkartal ise kurbanlıkları biz Şanlıurfa’dan getirdiklerini belirterek, "Kurbanlıkların çoğunu sattık, azı kaldı. Arafe günü satışlarımız daha güzeldi. Bugün fazla iyi değildi. Geçen yıla oranla bu yıl fiyatlar daha yüksek. Maliyeti fazla geldiği için o yüzden daha yüksek satmak zorundayız." diye konuştu.
Bozan Güçlü de ellerinde olan hayvanlarını satmak için bin bir umutla Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden Gaziantep’e geldiğini ve hayvanlarının çoğunun elinde kaldığını ifade etti.
Kahramanmaraş’tan gelen Davut Kayabaşa ise şöyle konuştu: "Fiyatlar yüksek olduğu için millet almıyor. Kurban satışlar iyi değil. 400 koyun ile geldim, 100 tane sattık. Yem, arpa ve saman fiyatları yüksek olduğu için hayvanda geçen yıla göre fiyatlar yükseldi. Bizler iki tarafın da ezilmesini istemiyoruz."
Vatandaşlar ise fiyatların bu yıl yüksek olmasından yakınarak, fiyatlara rağmen kurban ibadetini yerine getirmek için bütçelerine uygun kurbanlıkları tercih ettiklerini belirttiler. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.