Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaklaşık 3 hafta önce başlayan hasat, beklentilerin üzerindeki verimiyle çiftçinin yüzünü güldürdü. Sulu alanlarda verimin beklentilerin üzerinde olduğunu söyleyen çiftçiler, susuz tarlalarda aynı verimle karşılaşmadıkları gibi artan girdi maliyetleri karşısında geride kaldıklarını ifade etti.
Seyfettin Solmaz
"Hasat geçen seneye nispeten bu yıl daha iyi"
Ekimini gerçekleştirdiği sulu tarlada hasattan memnun kaldığını ifade eden Seyfettin Solmaz, "Hasat durumumuz iyi, hepsi sulu arazidir. Bayağı bakım da yaptık, emek verdik; gübre, su, ilacını eksik etmedik. Yaklaşık bin dönüm buğday ektik, verim de çok iyi. Dönümünde 500-600 kilogram bekliyorduk, beklentilerimizin üzerinde çıktı. Hasat geçen seneye nispeten bu yıl daha iyi. Geçen senenin elektrik borcu bizleri zorluyor ama buğday verimi iyi olduğunda kurtarıyor. Bu yıl yağış yoktu, yağış geldiğinde de kuruyan kurumuştu. Yağış fazla olsaydı daha iyi olurdu." dedi.
Girdi maliyetlerine de değinen Solmaz, "Maliyetler yüksek. Gübre başını almış gidiyor, elektrik aynı şekilde, mazot deseniz zaten fiyatlar uçmuş. Bir de verim alamasak tümden zarar ediyoruz. Buğday fiyatı birinci grup 13 bin 750. Fiyat da proteine göre değişiyor. Tüccarlar 12 bin liradan alıyor." ifadelerini kullandı.
Necmettin Solmaz
"Masraflara yetiştiremiyoruz"
Bu sezon kuru alanlarda hasadın beklentilerin altında olduğunu söyleyen Necmettin Solmaz ise şunları söyledi:
"Bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı kuru alanlarda hasat yok. Sulu alanda hasat var, o da yapılan masrafları kurtarmıyor. Elektrik, gübre, mazot fiyatlarından çiftçi bıktı. Şu an gübrenin tonu 30, mazot 55 TL'ye dayandı. Devletin verdiği destek de tamamen Dicle Elektriğe aktarılıyor. Bana verilen pamuk desteğinden faydalanamadım, tümünü Dicle Elektrik aldı. Şu anda da buğdayımızı biçtiğimiz gibi tüccara satmaya çalışıyoruz ki diğer masrafları ödeyebilelim ama maalesef yetiştiremiyoruz."
Ekimini gerçekleştirdiği mısırın maliyet artışları ve birim satışlarında beklenen düşüşleri aktaran Solmaz, "Şu an mısır ekiyorum. Geçtiğimiz yıl ektiğimiz mısırın torbası 3,5-4 TL idi, bu sene 6-6,5 TL'ye çıkmış. Mısırın şu anki kilogram fiyatı 12 TL'dir, mısırımız çıktığında bu fiyatın 6,5-7 TL'ye düşeceğini biliyoruz. Başka yapacak işimiz olmadığından bu döngüyü döndürüyoruz. Gelirimiz geçen sene maliyetlerin altında kaldı, bu sene de altında kalacağa benziyor. Elektrik, gübre ve mazotun bize yükü var. Devletin özellikle bu üç gidere el atmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.