Bursa’nın su kaynağı Uludağ alarm veriyor: Son 10 yılda kar örtüsü yüzde 50 azaldı
Türkiye’de giderek azalan yağışlar ve artan sıcaklıklar su kaynakları üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri, son 52 yılın en düşük yağış miktarının kaydedildiğini ortaya koydu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 1 Ekim 2024 -30 Eylül 2025 dönemini kapsayan "2025 Su Yılı Raporuna" göre, Türkiye genelinde metrekareye düşen ortalama yağış miktarı 422,5 milimetre olarak ölçüldü. Bu miktar, uzun yıllar ortalamasının yüzde 26 altında kalırken, son 52 yılın en düşük yağış seviyesi olarak kayıtlara geçti.
Veriler, Bursa’nın en önemli su kaynağı ve "su sigortası" olarak nitelendirilen Uludağ’daki durumu da gözler önüne serdi. Artan sıcaklıklar ve düzensizleşen yağış rejimi, Uludağ’daki kar örtüsünde son 10 yılda yüzde 50’ye varan azalmaya neden oldu.
2015 yılında 266 gün boyunca karla kaplı kalan Uludağ zirvesinde kar kalınlığı 187 santimetreye kadar ulaşırken, 2024 yılında kar tutma süresi 100 günle sınırlı kaldı ve maksimum kar kalınlığı 93 santimetreye geriledi. 2025 yılının ilk altı ayında kar kalınlığı anlık olarak 131 santimetreye ulaşsa da, artan hava sıcaklıkları nedeniyle erime hızının yüksek olduğu bildirildi.
1970-2024 yıllarını kapsayan 55 yıllık dönemde Bursa merkezde ortalama sıcaklıkların 2 derece, Uludağ zirvesinde ise 3 derece arttığı belirlendi. Uzmanlar, bu artışın buharlaşmayı artırarak yağışların yeraltı sularını yeterince besleyemeden atmosfere karışmasına yol açtığına dikkat çekiyor.
Zirvede ölçülen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının 30 milimetre altına düşmesi ve kar erimesinin hızlanması, Bursa’nın su güvenliği açısından risk oluştururken; yağış rejimindeki düzensizleşme ve sıcaklık artışlarının, önümüzdeki dönemde su teminini daha da zorlaştırabileceği ifade ediliyor.
Yetkililer, yaşanan kuraklık ve azalan su kaynakları nedeniyle vatandaşları su tasarrufu konusunda uyardı. Günlük kullanımda gereksiz su tüketiminden kaçınılması, tarımsal sulamada verimli yöntemlerin tercih edilmesi ve su kaynaklarının korunmasına yönelik önlemlerin artırılması çağrısında bulunuldu.


Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.