Direniş gruplarından Abbas’a Tepki: Ulusal Konsey kararı tek taraflı ve dışlayıcı

Direniş gruplarından Abbas’a Tepki: Ulusal Konsey kararı tek taraflı ve dışlayıcı
Filistin Direniş Güçleri İttifakı, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistin Ulusal Konseyi’ni yeniden yapılandırma yönündeki tek taraflı adımını kesin bir şekilde reddetti.

İttifak, bu adımı, dışlayıcı ve dayatmacı yaklaşımın sürdüğünü gösteren bir uygulama olarak değerlendirerek, Filistin meselesinin en tehlikeli ve tasfiyeye en açık döneminden geçtiği bir zamanda ulusal uzlaşıdan yoksun siyasi ve kurumsal bir oldubitti yaratmakla eleştirdi.

İttifak, yayımladığı bildiride, Ulusal Konsey’in, "siyonist oluşumu tanıyan ve tarihi Filistin topraklarının yüzde 78’inden vazgeçen Oslo Anlaşması’na bağlı kalan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün siyasi programı temelinde yeniden oluşturulmasının, ulusal sabitelere ve Filistinlilerin başta dönüş hakkı, toprakların özgürleştirilmesi ve işgale karşı direniş hakkı olmak üzere devredilemez haklarına açık bir ihlal" olduğunu vurguladı.

Açıklamada, bu adımın Gazze’de Filistin halkına karşı yürütülen soykırım ve aç bırakma suçları, Batı Şeria’daki yerleşim ve tehcir projeleri, Kudüs’ün Yahudileştirilmesi ve Mescid-i Aksa’nın bölünmesi planları gibi hayati tehditlerin sürdüğü bir ortamda atıldığına dikkat çekildi ve bu tehlikelere karşı ortak ulusal duruş çağrısı yapıldı.

Bildiride, Filistin Kurtuluş Örgütü kurumlarının, başta Ulusal Konsey olmak üzere, yeniden inşasının, ön koşulsuz ve kapsayıcı bir ulusal diyalog yoluyla, tüm Filistinli güç ve bileşenlerin katılımıyla, direniş seçeneğine ve ulusal sabitelere bağlılık temelinde, içerideki ve diasporadaki tüm Filistinlileri gerçekten temsil edecek şekilde, demokratik ve uzlaşmacı esaslarla gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.

Filistin Direniş Güçleri İttifakı, Filistin halkının halen bir ulusal kurtuluş aşamasında olduğunu ve direnişe dayalı ortak bir ulusal projede uzlaşmanın, gerçek bir ulusal birliğin önünü açacak temel adım olduğunu ifade etti. Bu sayede, Filistin davasının itibarının yeniden kazanılabileceği ve işgalin, tehcirin, Yahudileştirmenin, yerleşimlerin ve normalleşme projelerinin karşısında durulabileceği vurgulandı. Ayrıca, başarısızlığı kanıtlanmış uluslararası topluma ve sözde barış sürecine bel bağlamanın boş bir hayal olduğu belirtildi.

İttifak, Filistin halkını ve tüm direnişçi kesimleri, tek adamcılık ve dışlayıcılığa karşı durmaya ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün gerçek mücadeleci yapısını yeniden inşa edecek birleşik bir ulusal cephe oluşturmaya çağırdı. İttifak, bu örgütün, halkı, toprağı ve kutsal değerleri savunan bir çerçeveye dönüştürülmesi gerektiğini, işgal ile güvenlik koordinasyonunu ve siyasi uzlaşıyı meşrulaştıran bir araç olmaması gerektiğini vurguladı.

Cumartesi günü, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin 2025 yılı bitmeden yapılmasına karar verdi. Bu karar, 1964’te Kudüs’te yapılan ilk kongreden bu yana düzenlenecek ilk seçimleri kapsıyor.

Söz konusu seçim, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) parlamentosu olan Filistin Ulusal Konseyi Seçim Sistemi’ne göre yapılacak ve tarihini FKÖ İcra Komitesi Başkanı Mahmud Abbas belirleyecek.

Kararda, üyelik şartlarından birinin, adayın FKÖ’nün siyasi programına, uluslararası yükümlülüklerine ve BM kararlarına bağlılık göstermesi olduğu belirtildi.

Ayrıca, Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Filistin Ulusal Konseyi’nin 350 üyeden oluşacağı; bu üyelerin üçte ikisinin Filistin içinden, üçte birinin ise yurtdışı ve diasporadan olacağı ifade edildi.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.