Dr. Öğr. Üyesi Atlı: Siirt fıstığı Türkiye’nin ihracat dengelerini değiştirebilir
Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin Atlı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin fıstık üretiminde dünyayla rekabet edebilecek seviyede olduğunu ifade etti. Özellikle Siirt fıstığının kalite, irilik ve lezzet bakımından ihracata en uygun çeşit olduğunu söyleyen Atlı, bölgenin fıstık üretimi ve ihracatı açısından Türkiye’nin ekonomik dengelerini değiştirebilecek büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti.
Atlı, üreticilere önemli tavsiyelerde bulundu.
“Üreticilerimiz Siirt çeşidine yönelmeli; Güneydoğu büyük bir ihracat üssü olabilir”
Atlı, bölgenin ekolojik yapısının fıstık yetiştiriciliğine son derece uygun olduğunu ifade ederek, doğru anaç kullanımının önemine işaret ederek, "Bizim yöremizde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde mutlaka buttum anacını kullanmamız lazım. Siirt fıstık çeşidi ise çok kaliteli bir çeşittir; verimli, iri ve dış pazarda en çok talep gören fıstıktır. Sulu şartlarda 300 kilo civarında verim alıyoruz; bu rakam Amerika’daki verimle birebir aynıdır. Türkiye’de de aynı verimliliği yakalıyoruz.”
“Fıstık, bölgenin en kârlı ürünü; üreticimiz başka ürüne yönelmesin”
Fıstığın Güneydoğu için en yüksek gelir getiren tarım ürünü olduğuna dikkat çeken Atlı, üreticilerin fıstık dışındaki ürünlere yönelmemesi gerektiğini söyledi.
Atlı, “Fıstık her zaman satılabilir bir üründür. Bir sene satılmazsa bile dayanıklı olduğu için ertesi yıl rahatlıkla satılır. Domates, çilek, sebze-meyve gibi ürünlerde böyle bir durum yok. Fıstık hem dayanıklı hem de çok iyi para kazandıran bir üründür. Çiftçimize ciddi bir gelir sağlar.” dedi.
“Üretim yetersiz; hedef 1 milyon ton olmalı”
Türkiye’nin mevcut fıstık üretiminin potansiyelin çok altında olduğunu ifade eden Atlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda yaklaşık 200 bin ton üretimimiz var. Bu gerçekten çok az. Türkiye rahatlıkla 1 milyon ton üretime ulaşabilecek kapasiteye sahip. Bu hedef özellikle Güneydoğu’daki üreticilerimizin gayretiyle gerçekleştirilebilir. Ancak bunun için devlet desteklerinin mutlaka artırılması gerekiyor. Güneydoğu’daki çiftçiler çok daha zor şartlarda üretim yapıyor. Adanalı biri olarak söylüyorum; bizim bölgemizdeki üreticiler bu kadar zorlanmıyor. Bu yüzden Güneydoğu’daki çiftçilere daha fazla destek verilmesi şart. Fıstık üretmek isteyenlere ekstra teşvik sağlanmalı. Türkiye’nin fıstık üretimini büyütmesi için en doğru yol budur.”
“Siirt fıstığı ile ihracat 10 bin tondan 100 bin tona çıkarılabilir”
Siirt fıstığının Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir yer edinebileceğini belirten Atlı, ihracat potansiyelinin neredeyse katlanmaya hazır olduğunu dile getirerek, "Şu anda 5 bin–10 bin ton civarında ihracatımız var. Bu rakam, Siirt çeşidiyle üretimin artırılması hâlinde çok rahat bir şekilde 50 bin–100 bin tona çıkarılabilir. Siirt fıstığı iri, gösterişli ve dış pazarın en çok talep ettiği çeşit olduğu için ihracatta öne çıkmamızın anahtarıdır.” diye konuştu.
“Güneydoğu, Türkiye’nin fıstık ihracatı üssüne dönüşebilir”
Siirt ve bölge illerinde fıstık bahçelerinin hızla arttığını belirten Atlı, bu gelişimin dış pazarda Türkiye’yi güçlü bir konuma taşıyacağını vurgulayarak, “Bölgedeki fıstık varlığı son yıllarda ciddi şekilde arttı. Bu artış devam ederse, Türkiye fıstık ihracatında dünya sahnesinde dengeleri değiştirebilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, fıstık ihracatında bir merkez hâline gelebilir.”
Son olarak üreticilere çağrıda bulunan Atlı, “Ben üreticilerimize açıkça söylüyorum: Fıstık yetiştirin, özellikle Siirt fıstığı yetiştirin. Bu hem çiftçimize hem Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlar.” ifadelerini kullandı.


Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.