Eczane teknisyenleri sorunlarına çözüm bekliyor

Eczane teknisyenleri sorunlarına çözüm bekliyor
Eczane teknisyenlerini doğrudan ilgilendiren konularda kendileriyle danışılmasını ve ilgili birimlerde temsil edilme hakkı istediklerini belirttiler.

Eczane Teknisyenleri Derneği Batman İl Başkanı Mehmet Can Mikyas, eczane teknisyenlerinin yaşadığı sorunlara ilişkin İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Eczane teknisyenlerinin çalışma saatlerinin uzun olduğunu belirten Mikyas, eczane teknisyenlerini en çok yıpratan konunun çalışma süre ve saatlerinin uzun olması, cumartesi tatilinin bazı illerde yürürlükte olmaması olduğunu söyledi.

İş kanununa göre haftada 45 saat çalışılması gerekirken, cumartesi ile birlikte yaklaşık 60 saat çalıştıklarını aktaran Mikyas, birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerin tüm Türkiye genelinde bir standarda kavuşturulmasının elzem hale geldiğini ifade etti.

"Elbette aynı mesai süreleri içerisinde Hakkâri'yle Edirne'nin açılış kapanış saatleri farklılık gösterebilir" diyen Mikyas, cumartesinin de pazar gibi tatil olacak şekilde sabitlenmesi gerektiğini kaydetti.

"Yarım gün çalışma uygulaması ülke genelinde yürürlüğe sokulmalı"

Mikyas, "İstanbul gibi sayılı illerde 2429 Sayılı Kanun hükmüyle yürürlüğe giren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile Ramazan ve Kurban bayramları arefelerinde saat 13.00'e kadar yarım gün çalışma uygulamasının ülke genelinde de yürürlüğe sokulmasını talep ediyoruz." dedi.

"En önemli eksikliklerden biri de mesleki eğitimdir"

Mesleki eğitim istediklerini belirten Mikyas, "Eczane teknisyenlerinin en önemli eksikliklerinden biri de mesleki eğitim. Buna çok ihtiyaç var. Özellikle mesleğimizde edindiğimiz bilgi ve beceriler dışında hastalarla iletişimin daha üst seviyeye çıkartarak, donanımlı bir eczane teknisyeni olarak görevimizi daha verimli icra etmemiz hem eczane hem de toplumsal saygınlık açısından çok önemlidir diye düşünüyorum." ifadesini kullndı.

"Meslektaşlarımızın birçoğu asgari ücretle geçimini sağlıyor"

Kıdeme göre taban fiyat uygulamasının hayata geçirilmesini talep ettiklerini söyleyen Mikyas, "Eczane teknisyenliği mesleğine uzun yıllar hizmet etmiş meslektaşlarımızın birçoğu ne yazık ki asgari ücretle geçimini sağlamakta. Kıdeme göre taban fiyat uygulaması belirlenerek hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"Sağlık çalışanlarının imkânlarından yararlanmak istiyoruz"

Sağlık çalışanı olarak işlenmek istediklerini vurgulayan Mikyas, şöyle devam etti:

"Birinci basamak sağlık kuruluşu eczanelerde çalışan eczane teknisyenlerinin tüm özel, resmi kurum ve kuruluşlarda sağlık çalışanı olarak veri sistemlerine TC kimlik numaralarıyla işlenmesi, ötekilerin yararlandığı imkânlardan yararlanmalarının sağlanmasını ve onlar için özel sağlık çalışanı olduklarını belirten kimlik kartlarının eczane teknisyenleri için de temin edilmesini talep ediyoruz. Bunu, özellikle pandemi döneminde belediyelerin sağlık çalışanları için ücretsiz ulaşımda, sokağa çıkma yasağı döneminde çalışması gerekenler için ne büyük önem teşkil ettiğini gördük. Ayrıca derneklerimize üye olan arkadaşlarımız kimlik kartlarıyla ücretsiz ulaşımdan yararlandılar, üye olmayanlar ve kartları olmayanlarsa büyük zorluk çektiler."
"Temsil edilme hakkı istiyoruz"

Kendileriyle ilgili kararlarda söz sahibi olmak istediklerini ifade eden Mikyas, son olarak şunları söyledi:

"Bizimle ilgili bir karar alınırken, bir proje düşünülürken, kısacası biz eczane teknisyenlerini doğrudan ilgilendiren konularda tarafımıza danışılmasını ve dahası ilgili birimlerde temsil edilme hakkı istiyoruz. Öte yandan eczacı odalarında bizlerle ilgili birimler oluşturulmasıyla birçok sorunumuzun daha kolay çözülmesi sağlanacaktır."

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.