Gazze soykırımına yapay zeka desteği sağladığı için Google’a tepki gösteren mühendis işten çıkarıldı

Gazze soykırımına yapay zeka desteği sağladığı için Google’a tepki gösteren mühendis işten çıkarıldı
Google, alçak ve işgalci siyonist rejimle yürüttüğü yapay zekâ iş birliklerine tepki gösteren bir mühendisi işten çıkarmasıyla yeni bir hukuk krizinin merkezine oturdu.

Şirket, çalışanlarının etik kaygılarını bastırmakla ve askeri yapay zekâ projelerine yönelik itirazları susturmakla suçlanıyor.

Londra’daki Google DeepMind ofislerinde çalışan mühendis, şirketin alçak ve işgalci siyonist rejime soykırımda kullanılabilecek askeri yapay zekâ teknolojileri sağladığını belirten bildiriler dağıttı. Çalışanlara "Maaşınız buna değer mi?" sorusunu yönelten mühendis, Google’ın 2025 yılında insanlara zarar verebilecek silah sistemleri ve kitlesel gözetim teknolojileri geliştirmeme taahhüdünü sessizce rafa kaldırdığını da gündeme taşıdı.

İngiltere İş Mahkemesi’ne taşınan davada mühendis, savaş suçlarına ortak olmamaya yönelik etik duruşu nedeniyle ayrımcılığa uğradığını savunuyor. Google ise çalışanı istifa etmiş saydığını öne sürerken, mühendis bunun gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.

Filistin kökenli mühendis, Google’da çalışmanın bir zamanlar çocukluk hayali olduğunu ancak şirketin askeri ve devlet odaklı yapay zekâ anlaşmalarını artırmasıyla bunun insanlığa ihanet hissine dönüştüğünü söyledi.

Şirket içinden konuşan çalışanlar da Google’ın etik ilkelerini terk ettiğini doğruluyor. DeepMind kaynaklarına göre yalnızca son dönemde en az 10 çalışan, şirketin savunma ve istihbarat projelerine yönelmesi nedeniyle istifa etti. Çalışanlar, Google’ın yıllarca sözde "insanlık yararına yapay zekâ" söylemiyle kendisini pazarladığını ancak milyarlarca dolarlık savunma anlaşmaları ortaya çıkınca bu söylemin hızla terk edildiğini ifade ediyor.

Tepkilerin merkezinde ise Google ve Amazon’un alçak ve işgalci siyonist rejimle yaptığı 1.2 milyar dolarlık bulut bilişim anlaşması bulunuyor. Alçak ve işgalci siyonist rejim, bu teknolojilerin Gazze katliamlarında "zaferin önemli bir parçası" olduğunu açıkça dile getirmişti.

Öte yandan Google’ın, Anthropic’in etik sınırları kaldırmayı reddetmesinin ardından Pentagon ile yeni yapay zekâ anlaşmaları yapması da şirketin "etik AI" söylemini daha fazla tartışmalı hale getirdi.

Teknoloji devine yönelik kamuoyu tepkisi giderek büyürken, ABD’de üniversite mezuniyet törenlerinde yapay zekâ övgüleri yuhalanıyor. İngiltere’de yayımlanan son araştırmalar ise öğrencilerin üçte birinin yapay zekânın kitlesel işsizliğe ve toplumsal kaosa yol açacağından korktuğunu ortaya koyuyor.

Teknoloji adaleti kuruluşu Foxglove ise Google’ı doğrudan hedef aldı. Kuruluş, şirketin etik uyarıları dikkate almak yerine içeriden gelen whistleblower girişimini bastırdığını ve çalışanı cezalandırdığını savundu.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.