Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 197 ülkeye ihracat yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 197 ülkeye ihracat yapıldı
Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2020’nin ilk 10 ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 197 ülkeye ihracat yapıldığını bildirdi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), ekim ayı bölge ihracatına ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaştı.

Geride bıraktığımız ayda Güneydoğu Anadolu Bölgesi yeni bir rekora imza attı. Bölge, bir önceki yılın ekim ayına göre ihracatını yüzde 12,1 oranında artırarak 1 milyar 77 milyon 39 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif şehri Gaziantep için ise yüzde 12’lik artış ile 889 milyon 519 bin dolarlık ihracat kayda alınırken, şehir tüm zamanların en yüksek ekim ayı ihracatına imza attı.

Ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Bölgemiz ve Gaziantep bu rakamlarla 2020 yılının toplam ihracatını geride bırakmıştır. Bu gurur verici başarıda katkısı bulunan tüm ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum.” diye konuştu.

“Gaziantep ihracatta bir önceki yıla göre rakamlarını yüzde 30 oranında artırdı”

2021 yılı ocak-ekim dönemi ihracat rakamlarını paylaşan Kileci, “2021 yılının ocak-ekim döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,7’lik artışla 9 milyar 513 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep’te 8 milyar 230 milyon dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre rakamlarını yüzde 30 oranında artırdı.” ifadelerini kullandı.

“99 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden ekim ayı boyunca 2 bin 549 firmayla ihracat gerçekleştirdiklerini dile getiren Kileci, “Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise bin 766 olarak hesaplandı. Bu rakamlar, ihracatçı sayısı bakımından bölgemiz için en yüksek ekim ayı, Gaziantep için ise tüm zamanların en yüksek ayı olmuştur. Ayrıca 2021 ekim ayında 99 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Bölgemizdeki firmaların ihracata adım atması bizler için gurur vesilesidir.” dedi.

Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 37,8 payla ilk sırada, AB ülkelerinin yüzse 18,4 payla ikinci ve Amerika ülkelerinin ise yüzde 14,5 payla üçüncü sırada bulunduğunu bildirdi.

2021’in ocak-ekim ayları arasında toplam 197 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, İran, Almanya, Mısır ve Libya, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” diye konuştu.

Kileci, bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri ile diğer gıda müstahzarlarının yer aldığını ifade etti.

Gaziantep’in ocak-ekim 2021 dönemindeki 8 milyar 230 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 5’inci ili olmayı sürdürdüğünü ifade eden Kileci, ihracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in yüzde 141,8’lik seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldığını vurgulayan Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin ise tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade etti.

Diğer illerin ihracat rakamlarını da kamuoyuyla paylaşan Kileci, Kahramanmaraş’ın 118 milyon dolar, Mardin’in 104,7 milyon dolar, Malatya’nın 46,4 milyon dolar, Diyarbakır’ın 22,5 milyon dolar, Şanlıurfa’nın 16 milyon dolar, Kilis’in 7,8 milyon dolar ve Adıyaman’ın 5,8 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.

10 milyar dolarlık ihracat hedefine adım adım ilerleyen Gaziantep, ekim ayında 899 milyon 519 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ekim ayı ihracatıyla bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 11 artıran Gaziantep, ocak-ekim döneminde 8,2 milyar dolara ulaştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’in ilk 10 aylık ihracatının geçen yılın toplam ihracatının da üstüne çıktığını söyledi.

2020 yılında Gaziantep’ten toplam 7 milyar 935 milyon dolar ihracat yapıldığını anımsatan Ünerdi, bu yılın ilk 10 ayında Gaziantep’ten geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,9 oranında artışla 8 milyar 230 milyon 217 bin dolar ihracat yapıldığını bildirdi.

İlk 10 aylık dönemde Gaziantep’in ihracatta 5’inci sırada yer aldığını belirten Ünverdi, ekim ayında ise geçen yılın aynı ayına göre Gaziantep’ten yüzde 11,5 oranında artışla 889 milyon 519 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

“Yıl sonu hedefimize de çok yaklaştık”

Gaziantepli sanayicileri, ihracatçıları ve çalışanları yürekten kutlayan Ünerdi, “Gazi şehrimiz tüm koşullara rağmen tarih yazmaya devam ediyor. Geçen yıl yaptığımız toplam ihracattan daha fazla ihracata bu yılın ocak-ekim döneminde ulaşarak büyük bir başarıya imza attık. Yıl sonu hedefimize de çok yaklaştık ve 10 milyar dolar hedefimize de hep birlikte ulaşacağız.” dedi.

“Enerji maliyetlerindeki olağanüstü artışlar rekabet gücümüzü kırıyor”

İhracat rakamlarının sevindirici olduğunu ancak artan girdi maliyetleri ile birlikte üretimde sürdürülebilirlik vurgusu yapan Ünverdi, “Girdi maliyetlerindeki artışlara sanayiciler olarak yetişmekte ciddi anlamda güçlük çekiyoruz. Tedarik, hammadde ve konteyner gibi sorunlarımız devam ederken enerji maliyetlerindeki olağanüstü artışlar rekabet gücümüzü kırıyor. Eylül ve ekim aylarında doğalgaza yapılan yüzde 15'erlik zamların üzerine kasım ayında yapılan yüzde 48'lik zam sanayimize ve üreticilerimize olumsuz yansıyacak. Enerji maliyetlerinde parça zamların yerini blok zamlar almaya başlarsa işimiz daha da zorlaşacak. Biz ülkemiz için her koşulda taşın altına elimizi koymaya ve üretmeye devam edeceğiz. Ancak sürdürülebilir bir sanayi için üreten kesim desteklenmeli ve maliyetlerin düşürülmesi yönünde hızla tedbirler alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

10 milyar dolarlık ihracat hedefine adım adım ilerleyen Gaziantep, ekim ayında 899 milyon 519 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

“10 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağımıza inanıyorum”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, “Her geçen gün performansımızı artırıyoruz. Yıl sonunda 10 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağımıza inanıyorum. İhracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve emektar çalışanları hız kesmeden değer yaratmaya devam ediyor. Fakat yapılan son zamlar bu performansı devam ettirmemizi zorluyor. Biz frenlenmek istemiyoruz.” dedi.

“Reel sektörü destekleyecek politikalara ihtiyacımız var”

Salgın sürecinde büyük zorluk çeken üyelerinin yeni yeni toparlandığını, bu toparlanma sürecinin de ihracat rakamlarına yansıdığını ifade eden Yıldırım, yapılan son zamların üretime darbe vuracağını söyleyerek şunları söyledi:

“Gaziantepli çalışmaya, üretmeye ve istihdam oluşturmaya devam ediyor. Hedeflerimiz her geçen gün büyüyor. Pandemi gibi elde olmayan sebeplerle bu yükselişimiz sekteye uğrasa da kısa zamanda toparlanmayı başarıyoruz. Bunun en net göstergesi de ihracat rakamlarımız. 10 ayda bir önceki döneme göre yüzde 29,8 artışla 8,2 milyar dolara ulaştık ve 2020 yılının 12 aylık ihracat rakamını geride bıraktık. Şehrimiz için çok önemli bir eşik olan 10 milyar dolar seviyesine hızla ilerliyor, pandeminin neden olduğu ağır tabloyu yavaş yavaş bertaraf ediyoruz. Üyelerimiz toparlanıyor, yükselişimiz hız kazanıyor derken adeta fren etkisi yaratacak olumsuz haberler alıyoruz. Üreticilerimiz, ihracatçılarımız, üyelerimiz için destek haberleri beklerken, eylül ve ekim aylarında yapılan doğalgaz zamlarına ilave olarak yüzde 48’lik yeni zam haberi aldık. Var gücümüzle yılı 10 milyar dolar ihracat ile kapatmaya çalışıyoruz. Ancak girdi maliyetlerindeki artış üretimi, yatırımı, istihdamı frenleyecek rekabet gücümüzü olumsuz etkileyecek düzeye yaklaştı. Enerji fiyatları tüm dünyada yükselişte. Ama üretime yansıma oranı bu kadar yüksek olmamalı. İhracatın, üretimin, istihdamın devamlılığı ve enflasyonun düşmesi için reel sektörü destekleyecek politikalara ihtiyacımız var.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.