Gürlek: Filistin Adalet Bakanı'nın zirveye katılmasının engellenmesi kaygı verici
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nasri Abu Jaish ile İstanbul'da bir araya gelerek Filistin Adalet Bakanı Şerhabil El-Zaim'in Uluslararası Adalet Zirvesi'ne katılamaması konusunu görüştü.
Adalet Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Gürlek, zirveye davet edilen El-Zaim'in siyonist rejim tarafından ülkeden çıkışına izin verilmemesi nedeniyle toplantıda yer alamadığını, durumu Filistinli bakandan gelen mektupla öğrendiğini ifade etti.
Filistinli mevkidaşıyla bir araya gelmeyi arzu ettiklerini belirten Gürlek, uluslararası hukuk ve adaletin ele alındığı bir toplantıya bir adalet bakanının katılmasının engellenmesini kaygı verici bulduklarını kaydetti.
"Uluslararası toplumun sorumluluğu devam ediyor"
Uluslararası Adalet Zirvesi'nin hukukun üstünlüğü ve adaletin evrenselliğinin güçlendirilmesi açısından önem taşıdığını belirten Gürlek, Gazze'de yaşananların uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları kurallarının uygulanmasının gerekliliğini ortaya koyduğunu vurguladı.
Zirvenin Gazze Paneli'nde Filistin Başsavcı Yardımcısı Mustafa Ahmet Mustafa Ferhan'ın, hukuk mesleklerinin geleceğinin ele alındığı panelde ise Filistin Barolar Birliği Başkanı Fadi Abbas'ın yer aldığını hatırlatan Gürlek, sivillerin korunması, insani yardımların ulaştırılması ve uluslararası hukuka uyulması konusunda uluslararası toplumun sorumluluğunun sürdüğünü ifade etti.
Siyonist rejimin uluslararası hukuku ihlal eden uygulamalarının zirvede ele alınmasının hesap verebilirlik açısından önemine işaret eden Gürlek, Türkiye'nin Filistin kurumlarının güçlendirilmesi ve adalet alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi için çalışmaya devam edeceğini bildirdi.
Türkiye'den Filistin'e destek mesajı
Filistin Devleti'nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün sağlanmasının kalıcı ve adil barışın temel unsurlarından olduğunu belirten Gürlek, Türkiye'nin insani yardımın yanı sıra sağlık, eğitim, kalkınma ve kurumsal kapasitenin artırılması alanlarında da Filistin'e desteğini sürdürdüğünü kaydetti.
Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkilerin tarihi, kültürel ve toplumsal bağlara dayandığını ifade eden Gürlek, Filistin halkının haklı davasına ve iki devletli çözüm vizyonuna destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
Görüşmenin sonunda Gürlek, Büyükelçi Abu Jaish'ten Filistin Adalet Bakanı Şerhabil El-Zaim'e selamlarını ve iyi dileklerini iletmesini istedi.
Barışın, kardeşliğin ve medeniyetlerin buluşma noktası İstanbul'umuzda ev sahipliği yaptığımız Uluslararası Adalet Zirvesi'nin ilk gününü tamamladık.
"Adaletin Geleceği: İnsanlık İçin Ortak Sorumluluk" temasıyla düzenlediğimiz zirvede, dünyanın farklı ülkelerinden hukuk ve yargı… pic.twitter.com/yopWwdXYB2
— Akın Gürlek (@abakingurlek) 8 Ekim 2026
Kaynak:İLKHA

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.