Maden ihracatı 4 milyar 300 milyon dolara ulaştı
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, 4 Aralık “Dünya Madenciler Günü” münasebetiyle yaptığı açıklamada “Türkiye’de üretilen madenlerin ve ihracatı yapılan diğer ihraç ürünlerinin maden ürünlerinden yapılması ve katma değerli ürünler haline gelmesi ile sektör olarak Türkiye ekonomisine yaklaşık 40 milyar dolar katkı sağlıyoruz” dedi.
Geçen hafta, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katılımıyla Antalya’da gerçekleştirilen ‘Madencilik Çalıştayı’nın çok verimli geçtiğini söyleyen İMİB Başkanı Aydın Dinçer, çalıştayla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Sektörün tüm paydaşları bir aradaydı. İhracatı artırıcı tedbirler üzerinde duruldu. 2023 hedefi olan 15 milyar dolar rakamına ulaşabilmenin stratejileri gözden geçirildi. Katma değeri yüksek ürün ihraç etmenin şart olduğu hususunda mutabık kalındı. Hepsinden önemlisi de Bakan Albayrak’ın sektör hakkındaki olumlu düşünceleriydi. Sektöre vereceği destek sözleriyle moralimizi yükseltip motivasyonumuzu artırdı. Hedefe odaklanmamızı sağladı.”
Maden ihracatı hızla artıyor
Sektörün Ocak-Kasım 2017 döneminde yaklaşık 4 milyar 300 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Dinçer, “Yılsonu hedefini yakalamaya az kaldı” diyerek; sözlerine şöyle devam etti:
“Hayatın her alanında, bazen farkında olmasak bile kullandığımız her şeyin bir maden ürününden yapıldığını biliyoruz. Bu bilgi ışığında kamuoyunda farkındalık oluşturacak çalışmalara hız verdik. Kamuoyu desteğini de alarak başta doğal taş olmak üzere tüm maden ürünlerinin ihracatını artıracağız. ‘Yükte ağır pahada hafif’, diye tanımlanan doğal taşı ‘yükte hafif pahada ağır’ hale getirinceye kadar Ar-Ge yatırımlarını sürdürecek, inovatif düşünceyi asla terk etmeyeceğiz.”
Madencilik emek yoğun bir sektör
“Türkiye’de madencilik ağırlıklı olarak emek yoğun yöntemlerle yapılıyor” diyen Dinçer, her sene 4 Aralık’ta kutlanan Dünya Madenciler Günü’nün önemi nedeniyle iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında da açıklamada bulundu:
“İşçi sağlığı ve iş güvenliği, çevre duyarlılığı sektörün hassasiyet gösterdiği hususlardır. Özellikle üretimde gelişmiş teknolojik yöntemler kullanmaya başladıkça, bu, hem madencilerin çalışma koşullarını iyileştirici etki ediyor, hem de katma değerli ürün üretmenin önünü açıyor. Hedeflere ulaşmak için katma değeri yüksek üretime ağırlık vermeye devam ediyoruz.”
İhracatta en büyük katkı doğal taştan
İMİB Başkanı Aydın Dinçer; maden ihracı ile ilgili şu bilgileri de verdi:
“Bu yılın Ocak-Kasım döneminde doğal taş ihracatı 1 milyar 900 milyon dolara ulaştı. Ardından 1 milyar 200 milyon dolar ile metalik cevherler geliyor. Endüstriyel minerallerin ihracat rakamı ise 806 milyon dolar oldu. Aynı dönemde maden ihracatı yapılan ilk 5 ülke sıralamasında ilk sırayı 1 milyar 500 milyon dolar ile Çin aldı. Çin’i, 398 milyon dolar ile ABD, 209 milyon dolar ile Belçika, 157 milyon dolar ile İtalya ve 140 milyon dolar ile İspanya takip etti.”
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.