Özhaseki: "Gezi olaylarında darbe yapmaya çalıştılar"
Bir dizi açılış ve toplantılara katılmak için Gaziantep’e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gezi Parkı olaylarını hatırlatarak, olaylar sırasında kendilerine yöneltilen talepler karşısında şaşın kaldıklarını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bir dizi açılış ve toplantılara katılmak için bugün geldiği Gaziantep’te vatandaşlarla bir araya geldi. 2013 yılında yaşanan Gezi Parkı olaylarını hatırlatan Özhaseki, meselenin 12 ağaç olmadığını söyleyerek, Gezi Parkı olaylarının temsilcileri kendilerinden yapılacak olan; nükleer tesisler, üçüncü havalimanı ve köprüden vazgeçilmesini istediklerini belirtti.
Özhaseki, Gaziantep’teki temasları kapsamında Şehitkamil ilçesinde yapılan İstasyon Parkın açılışını gerçekleştirdi. Öğle saatlerinde Şahinbey ilçesindeki Yazıcık Konutları açılışına katılan Özhaseki daha sonra Gaziantep Valiliğine bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin ardından Bakan Özhaseki, Şehitkamil ilçesine yaptırılan Fıstıklı Parkın açılışını yaptı.
İstasyon Parkın açılış töreninde konuşan Bakan Özhaseki, anayasa değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı sistemi konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sarf ettiği sözleri değerlendirerek, anayasa değişikliğine yönelik yapılan bazı açıklamalarda “yalan” söylendiğini belirtti.
“Ayağa kalkmamız onları rahatsız ediyor”
Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya nedeniyle zor bir ülke olduğunu belirten Özhaseki, “Bizim bu yaşadığımız coğrafya dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Aynı zamanda da son dönemlerde mazlumların birleştiği, buluştuğu ender bir coğrafyadır. Balkanlardan daralan kardeşlerimiz buraya gelmiş, Kafkaslardan daralan buraya gelmiş, Arap coğrafyasından kaçanlar ve daralan herkes buraya gelmiş. Mazlumların buluşma yeri güzel bir coğrafyadayız. Üç tarafımız denizle çevrili, iklimimiz ve toprağımız müthiş. Bu ülkede birbirimizle çok iyi bir dayanışma ve huzurumuz var. Ülkemizi ayağa kaldırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Gezide bir darbe yapmaya çalıştılar”
Türkiye’nin son dönemlerde içinden geçtiği süreci değerlendiren Özhaseki, 2013 yılında yaşanan gezi olayları sırasında kendilerine yöneltilen talepler karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Bir taraftan da üzerimizde hesabı olanların hesapları da hiç bitmiyor. Bizim gönül coğrafyamızda bizi lider gördükleri için bizim ayağa kalkmamamız, dik durmamamız adına, gönül coğrafyamızda liderlik yapmamamız adına her türlü oyunlar da oynandıkça oynanıyor. İşlerimizin çok iyi gittiği bir dönemde, büyüme hızında Avrupa’da birinciyiz, dünyada ise ikinciyiz. IMF’ye borcu bitirmişiz. Faizler yüzde 5’in altına düşmüş. Üçüncü havalimanı projesi, nükleer tesisler ortaya çıkmış. Bir anda gezi olayları patlıyor. Gezi olaylarının da patlama sebebi 12 tane ağacın Taksim’deki yerinin değişmesi. 12 tane ağacın yeri değiştirilmesin diye isyan ediliyor. Aslında o günler hepimiz dedik ki ‘bu gençleri anlamak lazım, 12 tane ağacıda kesmemek lazım. O yüzden biraz sakin olalım, gençler biraz rahattır, protesto etsinler bizde dinleyelim’ sonra onlara döndük dedik ki ‘Ankara’ya temsilcileriniz gelsin ne istiyorlarsa bize söylesinler’ Ankara’ya temsilcileri geldi. Biz, ‘12 ağaç taşındı, ama onun yerine 12 milyon ağaç dikin’ demelerini bekliyorduk. Ama istekleri, ‘nükleer tesislerden vazgeçin’ nükleer tesislerden niye vazgeçiyoruz. Dünyada şu anda 440 tane nükleer tesis var. Bize ‘bu çevre çok tehlikeli o yüzden vazgeçmek lazım’ dediler. Peki, Paris’in etrafında 6 tane nükleer tesis var. Onlar için tehlike oluşturmuyor mu? Londra’nın etrafında 9 tane nükleer tesis var. Onlar için tehlike değil mi? İkinci istekleri üçüncü havalimanından vazgeçin’ Almanlarda, Hollandalılarda bizim vazgeçmemizi çok istiyorlar. Siz niye onların sözcülüğünü yapıyorsunuz? Hani siz 12 tane ağaç için meydanlardaydınız. Niye siz bu isteklerde bulunuyorsunuz. ‘Üçüncü köprüden vazgeçin’ bunlar ne manaya geliyor? Her şey anlaşılıyor değil mi? Orada bir darbe yapmaya çalıştılar. Başaramadılar, daha sonra FETÖ’nün özel savcılarıyla bir hukuk darbesi yapmaya çalıştılar.”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de İstasyon Parkının özelliklerinden bahsederek İstasyon Parkının Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisinin “Tematik Ve Yenilikçi Uygulamalar Ödülü” kategorisinde ödül aldığını hatırlattı. Şahin, ayrıca, Gaziray Projesi’nin de onaylandığını temelinin ise Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılacağının müjdesini verdi.
Yazıcık konutlarının açılışı gerçekleştirildi
Bakan Özhaseki, İstasyon Parkının açılışını gerçekleştirdikten sonra Şahinbey Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Yazıcık konutlarının açılışını gerçekleştirdi. Yağmur nedeniyle burada çok kısa bir konuşma yapan Bakan Özhaseki, daha sonra, Şehitkamil Belediyesinin yapımını tamamladığı Fıstıklık Semt Parkının açılışını yaptı.
Burada da halka hitaben bir konuşma yapan Bakan Özhaseki, bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye karşı tutumunu ve Hollanda'nın skandal tavrına tepki göstererek, Avrupa ülkelerinin PKK başta olmak üzere FETÖ ve diğer yapılara kapısını açtığını, ancak Türkiye’nin bakanlarına tam tersine bir tutum içerisine girmesini eleştirdi.
“Avrupa ikiyüzlü davranıyor”
Özhaseki, “Avrupa’da FETÖ’cüler cirit atıyor. PKK’lı katillerin hepsi orada. IŞİD’çi militanların çoğu da buradan Suriye’ye gitmiyor, oralardan gidiyorlar. Onların hepsi oralarda geziyor. Onlara gösteriş, toplantı serbest. Fakat Türkiye’nin bir bakanı gidince kapıları kapanıyor. Köpeklerle ve kurşunlarla saldırıya geçiyorlar. Bunlar ne manaya geliyor. Evet, onlara haddini bildirmenin de yolu var. Onların anlayacağı tek dilde bu ülkenin güçlü olmasıdır.”diyerek Avrupa’nın ikiyüzlü davrandığını belirtti.
“Türkiye’nin yüzde 42’si deprem bölgesi”
Belediyelerin mazeret üretmeden, insanları ayırmadan hizmet üretmesi gerektiğini belirten Özhaseki, Türkiye’nin yüzde 42’sinin deprem bölgesi olduğuna dikkati çekerek, İstanbul için ise daha büyük bir tehlikenin olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:
“Türkiye’nin yüzde 42’si deprem bölgesidir. İstanbul için ise daha büyük bir tehlike var. Bütün bilim adamları diyorlar ki; yakın bir gelecekte 2030’a kadar 7 şiddetinde büyük bir deprem olacak. Bütün bunları söylerken bilim adamları elbette bir taraftan da uyararak bizlere vazifemizi hatırlatıyorlar. Bizim o bölgelerde dönüşümler yapmamız lazım. Anadolu’nun birçok yerinde dönüşümleri yapmamız lazım. Bu açıdan da elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Gelecek seneden itibaren de inşallah kentsel dönüşümde her yıl en az 500 bin binayı dönüştüreceğiz. 15 sene kadar buna ısrarla devam ettiğimizde bizde Japonlar gibi deprem bölgesi olan ileri ülkeler gibi çok rahat yatağımızda oturacağız. Japonya'da insanlar deprem olunca sokaklara dökülmüyor, onu beşik gibi kabul edip oturup bekliyorlar. Elin oğlu bunu yaptıysa bizim çok daha rahat yapabilecek gücümüz var. Allah'ın izniyle bu alanda da doğru işler de yapıyoruz.”
Açılış konuşmalarının ardından kurdele keserek parkın açılışını yapan Bakan Özhaseki, beraberindeki protokol üyeleri ile parkın içerisini gezdi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.