Papa Türk halkı aleyhine bir şey söylemedi
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Papa’nın “soykırım” sözcüğünü kullanmasıyla ilgili olarak şunları söylemişti: "Tabii bir defa Papa'nın öyle bir açıklama yapması çok büyük bir talihsizlik. Yani tıpkı İngiltere'nin AvrupaBirliği'nden ayrılmasıyla ortaya çıkan sonuçta veya tabloda olduğu gibi Papa'nın da Papalığın faaliyetlerinde de Haçlı zihniyetin bütün izlerini, bütün yansımalarını görmek mümkün maalesef. Papa'nın yaptığı açıklama için de geçerli bu. Objektif bir açıklama değil, gerçeklerle bağdaşmayan bir açıklama, bunu herkes biliyor, hepimiz biliyoruz, bütün dünya biliyor, Ermeniler de biliyor, bütün dünya biliyor."
'Haçlı zihniyetiyle alakası yok'
Canikli’nin bu sözleriyle ilgili görüşü sorulan Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi ise “Eğer Papa’yı dinlerseniz Haçlı zihniyetiyle alakası olmadığını görürsünüz. Papa’nın gerçek niyeti her zaman için halklar arasında barış ve uzlaşı inşa etmektir. Papa Türk halkı aleyhine bir şey söylemedi. Uzlaşma arzusundan bahsetti” dedi.
Lombardi dün yaptığı bir açıklamada da Papa’nın “soykırım” sözcüğünü kullanmasının “yalnızca, yalnızca, yalnızca karşılıklı anlayış, diyalog ve uzlaşma zemini oluşturmaya yardımcı olma amacı taşıdığını” söylemişti.
“Ermeni ve Türk halkları arasında uzlaşma” çağrısı
Papa Francesco da dün Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı “barış duasında” Ermeni ve Türk halkları arasında uzlaşma ve Dağlık Karabağ'da barış çağrısı yaptı. Papa, meydandaki gençlere hitaben “Gelecek sizlere ait, büyüklerinizin bilgeliğinin kıymetini bilerek barış inşa etmeyi hedefleyin. Statükonun tasdikçisi olmak yerine yakınlaşma ve uzlaşma kültürünün aktif destekçileri olun. Tanrı geleceğinizi kutsasın ve Ermeni halkı ile Türk halkı arasında uzlaşma yolunda yeniden yürünmeye başlanmasını ve Dağlık Karabağ’da barışın yükselmesini nasip etsin” dedi.
Papa'nın bugün de Türkiye sınırı yakınlarındaki tarihi Khor Virap Manastırı’ndaAğrı Dağı'na doğru iki beyaz güvercin uçurarak barış mesajı vermesi bekleniyor.
Papa Francesco, bugün sona ermesi planlanan Ermenistan ziyaretinin ilk gününde Erivan’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yağtığı konuşmada 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlamıştı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın “Biz suçlu arayışında değiliz. Yalnızca her şeyin adlı adınca anılmasını istiyoruz” dediği konuşmasının ardından söz alan Papa Francesco, yazılı konuşma metninde yer almayan “soykırım” ifadesini kullanmıştı.
Papa, “Bu trajedi, bu soykırım, maalesef geçen yüzyıl yaşanan üzücü bir katliamlar listesinin başlangıcı olmuştur” demişti.
Papa’nın geçen yıl 1915’in 100. yıldönümü için Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’nda düzenlediği ayinde “soykırım” sözcüğünü kullanması üzerine Türkiye Vatikan Büyükelçisi’ni geri çekmişti. Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Vatikan-Türkiye ilişkilerinin onarılması yönündeki diplomatik çabaların ardından 10 ay sonra, geçen Şubat’ta görevine dönmüştü.
Kaynak:Vatan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.