Siirt-Kurtalan yolu hizmete açıldı
Projenin Ilısu Barajı’nın su tutmasıyla etkilenen Reşat Baysal Varyantı’nı ve 3 kilometre uzunluğundaki Havalimanı Bağlantı Yolu’nu kapsadığını belirten Bakan Uraloğlu, "Seyahat süresini 14 dakikaya düşürerek yıllık toplam 206 milyon lira tasarruf edeceğiz." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Siirt – Kurtalan Yolu ve Siirt Havaalanı Bağlantı Yolu Açılış Töreni’nde konuştu.
Siirt Çevre Yolu, Siirt Şehir Geçişi, Kozluk – Baykan Yolu, Batman – Beşiri – Kurtalan Yolu, Siirt – Tillo Yolu ve Küçüksu – Pervari Yolu gibi önemli projeleri tamamladıklarının altını çizen Uraloğlu, "57,2 kilometre uzunluğundaki Siirt-Eruh Yolu’nun 56,2 kilometresini sathi kaplamalı olarak bitirdik ve proje kapsamındaki Zarova ve Botan Köprülerini açtık. Küçüksu-Hizan-Pervari Yolu ile birlikte Botan Çayı üzerinde inşa ettiğimiz Türkiye’nin en uzun orta açıklıklı Beğendik Botan Köprüsü ile Pervari İlçesi'nin Bitlis ve Van'a güvenli ve konforlu ulaşımını sağladık. Bu köprümüz tedirginlikle geçilen Botan Çayı’nı tarihe gömdü ve üzerinde yapılan seyahati güle oynaya izlenen bir doğa seyrine dönüştürdü. Beğendik Köprüsü’nden açıldığı günden bu yana toplam 1 milyon 810 bin araç geçti." dedi.
Uraloğlu ayrıca, Siirt – Eruh Devlet Yolu, Siirt – Pervari Yolu, Kozluk – Baykan – Bitlis Yolu, Batman-Beşiri-Kurtalan Yolu BSK Yapılması gibi 8 önemli karayolu projesinin çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.
"Siirt-Kurtalan arasındaki tek yolu bölünmüş yola dönüştürmüş olduk"
Siirt-Kurtalan Yolu ve Havalimanı Bağlantı Yolu’nun, Siirt’in ulaşım altyapısında önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Uraloğlu, "21,2 kilometre uzunluğundaki bu proje, Ilısu Barajı’nın su tutmasıyla etkilenen Reşat Baysal Varyantı’nı ve 3 kilometre uzunluğundaki Havalimanı Bağlantı Yolu’nu kapsamaktadır. Bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardına yükselttiğimiz bu güzergâh, Reşat Baysal Köprülü Kavşağı ve 8 adet hemzemin kavşak ile de donatılmıştır. Bu projeyle, Siirt-Kurtalan arasındaki tek yolu bölünmüş yola dönüştürmüş olduk." dedi.
Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Hizmete sunduğumuz bu projeyle seyahat süresini 14 dakikaya düşürerek; zamandan 163 milyon lira, akaryakıttan ise 43 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 206 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren karbon salınımını 2 bin 541 ton azaltarak doğanın korunmasına katkıda bulunacağız. Bu yol, Siirt’in ticaret ve turizm potansiyelini daha da büyütecek, bölgenin ekonomik kalkınmasına güçlü bir katkı sağlayacaktır. Bölgedeki tarım ve sanayi ürünlerinin limanlara ve uluslararası pazarlara ulaşımı hızlanacak, Siirt’in ihracat hacmi daha da büyüyecektir."
Ayrıca, Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan ve Diyarbakır-Mazıdağ hattını modernize ederek dizayn hızını saatte 160 kilometreye de çıkaracaklarını da dile getiren Uraloğlu, "Hiç şüpheniz olmasın ki, Siirt’in manevi mirasını geleceğe taşıyacak, ekonomik ve sosyal hayatını güçlendirecek projelerle yanınızda olmaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.