Şimşek: Kredi çeken esnaf sayısı 15 yılda 8 kat arttı
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kredi ve kefalet kooperatiflerinden kredi çeken esnaf sayısının son 15 yılda yaklaşık 8 kat arttığını bildirdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çektiği kredileri ödeyemediği için icralık olan esnafın mağduriyetini gündeme getirmek amacıyla Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
Gürer, önergesinde, "Halk Bankasından halen kredi ve benzer ödeme alarak borçlanmış kaç esnaf vardır? Halk Bankasından kredi alıp da geri ödeme yapamadığı için dava açılan esnaf kaç kişidir? Halk Bankasında 2016 ve 2017 yıllarında icra yoluyla tahsilat yapılan kişi sayısı kaçtır?" şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, Halk Bankası Genel Müdürlüğünün yazılı açıklaması üzerinden yaptığı değerlendirmede, "Halk Bankası tarafından, Bakanlar Kurulu kararı kapsamında esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri kefaletiyle BDDK mevzuatı ve bankamız genel kredi politika ve uygulamalarına uygun olarak esnafımıza hazine faiz destekli kredi kullanımı yapılmaktadır." dedi.
Bu kapsamda, kredi kullanan esnaf sayısının 2002 yılında 64 binken, bu yılın ekim ayı itibariyle 448 bine ulaştığını belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Ayrıca, esnafımızın ödeme imkânlarına göre BDDK'nın karşılıklar yönetmeliği ve bankamız iç düzenlemeleri uyarınca yeniden yapılandırma imkânları sunulmaktadır. Bu kapsamda, bankamızda kullandırılan kredilere ilişkin bilgiler dönemsel olarak bağımsız denetim raporlarında açıklanmakta olup, söz konusu raporlar bankamız internet sitesi ve kamuyu aydınlatma platformunda yer almaktadır. Kamuya açıklanan finansal raporlarda yer alan bilgiler haricinde talep edilen detaylı bilgiler, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 73'üncü ve 159'uncu maddeleri uyarınca banka ve müşteri sırrı kapsamına girdiğinden cevaplandırılamayacaktır."
Binlerce esnafın siftah yapmadan kepenk kapattığına değinen Gürer ise "Her yıl faaliyetine son veren esnaf ve işletme sayısındaki artış bu görüşü desteklemektedir. İşin içinden çıkamayan esnaf krediye başvurmakta, kredi alanların çoğunluğu da geri ödeme yapamadığı için icra takibi ile karşı karşıya kalmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinden kredi çekip, ödeme yapamadığı için icralık olan çiftçi sayısıyla ilgili soru önergemiz de ilgili bakanlık tarafından yine sır kapsamında olduğu gerekçesiyle açıklanmamıştı. Her ne kadar sayıları açıklanmasa da kredi çekip ödeyemeyen çiftçi ve esnaf sayısı çok yüksektir. Yalnız Niğde ilinde 2 icra dairesinde 7 bin 485 icra dosyası vardır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.