Söz ve Kalem Dergisinin Haziran sayısı çıktı
Aylık olarak okuyucusuyla buluşan ve yazar kadrosunda sadece genç yazarların olduğu gençlik dergisi Söz ve Kalem, haziran ayı dosya konusunda, Kur'an-ı Kerim öğrenimi ve öğretimi konusunu ele aldı.
Hayat rehberi ve kurtuluş reçetesi olan Kur'an'ın işlendiği dergide bu ay; Hazreti Muhammed'in 'Sizin en hayırlınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir." hadisi gereği her Müslümanın Kur'an'ı okumak ve hayatına tatbik etmesi kadar Kur'an'ı başkalarına öğretmekle de mükellef olduğunun bilicinde olması gerektiği ve buna dair bir çaba ve gayretin içinde olması gerektiği vurgusu yapılıyor. Bu noktada Müslüman gençlere düşen görevin ise hâdimu'l-Kur'ân olabilmek adına sahabeler ve diğer davet önderlerinin göstermiş olduğu gayretin aynısını göstermekle mükellef olduklarının bilincinde olmaları gerektiği konusu da dergide işlenen konular arasında.
"Kur'an müminler için hidayet ve kurtuluş rehberidir"
Kur'an ile düşünen, Kur'an'ın ışığı ile aklını yönlendiren kimsenin varacağı noktanın hidayet olduğu belirtilen dergide; "Kur'an'dan öğüt alan, ibret alan ve hayatını bu öğüt ve ibretlere göre şekillendiren kimsenin varacağı yer ebedi kurtuluştur. İşte bu yüzden Kur'an müminler için hidayet ve kurtuluş rehberidir. Zira Kur'an kâinatın yaratıcısı, sonsuz güç ve kudret sahibi, en güzel isimlerin sahibi olan Allah'ın mukaddes kelamıdır. Kim bu kelamı okur ve hayatını ona göre şekillendirirse sahil-i selamete ulaşması muhakkaktır. Kimde bu kelamdan uzak durur ve ona ters bir yaşam sürdürürse sonu ebedi azaptır. Kur'an'ın hidayet ve kurtuluş kaynağı olmasından kaynaklı olsa gerek Kur'an'ın en büyük öğreticisi ve uygulayıcı konumunda olan Hazreti Muhammed kendisinden sonra kurtuluşa ermek isteyen Müslümanlar için emanet olarak Kur'an'ı ve Kur'an ile şekillenmiş sünnetini bırakmıştır. Bundan dolayı Kur'an'a sımsıkı sarılan Müslüman ebedi saadete ulaşma yolunda büyük bir mesafe kat etmiş olacaktır." ifadelerine yer verildi.
"Müslüman hâdimu'l-Kur'ân olabilmek için bir mücadele verebilmelidir"
Müslüman bir bireyin Kur'an'ı okumak ve hayatına tatbik etmek kadar bu Kur'an'ı başkalarına öğretmekle de mükellef olduğunun bilicinde olması ve buna dair bir çaba ve gayretin içinde olması gerektiğini belirtilen dergide, "Müslüman zihnine ve gönlüne nakşettiği Kur'an'ı ondan mahrum olan sinelere ulaştırmak için çaba sarf etmelidir. Bir diğer ifade ile Müslüman hâdimu'l-Kur'ân olabilmek için bir mücadele verebilmelidir. Gerek Sahabe efendilerimizden gerek onardan sonra gelen nesilden gerekse de yakın dönem İslam davetçilerinin, önderlerinin hayatlarından öğrendiğimiz hakikat budur. Her biri hâdimu'l-Kur'ân olabilmek adına ciddi gayret sarf etmiş, bu uğurda türlü eziyetlere katlanmış ve kimisi de bu uğurda canını rabbine adamıştır. Biz Müslüman gençlere düşen ise hâdimu'l-Kur'ân olabilmek adına sahabeler ve diğer İslam davetçilerinin göstermiş olduğu gayretin aynısını göstermek için çabalamaktır." diye belirtildi.
Dergide kimler ne yazdı?
Dergide bu ay; Ahmet Karaduman "Ya Öğreneni Ol Ya Da Öğreteni", Ahmet Çalışkan "Kur'an ve İnsan", Müzeyyen Sena Titiz "Kur'an'a Giden Yol Arapça" ve Yusuf Serik "Kur'an'la Yaşamak" yazıları ile dosya konusu olan Kur'an'ı Kerim ele alındı. Deneme köşesinde bu ay Orhan Özsoy "Ölümlü Bir Gece ve Muhammed Kaya "Paspas" başlıklı yazılarını yazarken; öykü köşesinde Meryem Varol "Pencere", sağlık sayfasında ise Muhammed Zeki Aygur "Bulaşıcı Hastalılar Serisi" yazısıyla yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkları kaleme aldı.
Dergide ayrıca Peygamber Sevdalıları Vakfı Onursal Başkanı Mehmet Göktaş ile "Kur'an'ı hayatımıza hâkim kılacaksak öncelikle namazlarımıza hâkim olmalıyız" başlığı altında özel röportaj yer alıyor.
Analiz, gezi yazısı, kütüphaneden notlar, bilim ve teknolojiye dair önemli yazıların aldığı Söz ve Kalem dergisi, matbu olarak okuyucuyla buluşmanın yanı sıra dileyen okuyucular derginin dijital haline de ulaşabiliyor. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.