Taliban Sözcüsü: Hedefimiz İslam ülkelerine karşı değil işgalcilere karşı savaşmaktır

Taliban Sözcüsü: Hedefimiz İslam ülkelerine karşı değil işgalcilere karşı savaşmaktır
Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Taliban'ın bir terör örgütü olmadığını, hedeflerinin Müslümanlara karşı değil, başta ABD olmak üzere işgalci emperyalistlere karşı savaşmak olduğunu söyledi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr’e özel röportaj veren Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, amaçlarının Müslümanlara karşı değil, işgalci emperyalistlere karşı savaşmak olduğunu söyledi.

Mehr Haber Ajansına bölgesel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Taliban'ın bir terör örgütü olmadığını, hedeflerinin Müslümanlara karşı değil, başta ABD olmak üzere işgalci emperyalistlere karşı savaşmak olduğunu söyledi.

Dış güçlerin Afganistan’da varlığını sürdürdükçe savaşın da devam edeceğini ifade eden Zebihullah Mücahid, Mehr Haber Ajansından Cevad Muhammedi'ye verdiği röportajda, "Biz hiçbir zaman İslam ülkelerine karşı savaşmak istemiyoruz. Amacımız Batı, ABD ve diğer işgalcilerin etki bırakamayacağı bir yaşam için Müslümanlar arasında zemin hazırlamaktır." dedi.

Mehr muhabirinin soruları ve Taliban Sözcüsü Mücahid'in verdiği yanıtlar:

Uzun yıllardır Afganistan halkı iç savaşa maruz kalıyor ve ülkeniz güvensiz bir durumda. Acaba Afganistan’da akan kana son vermenin zamanı gelmedi mi?

Afganistan halkı savaşmak zorunda. Fakat aslında bu bizim halkımızın tercihi değil, yabancıların dayattığı bir savaştır. Çatışmalardan kaynaklanan sorunlar en çok biz Afganistan halkını etkilemiştir. Bu savaş kendi tercihimiz veya çıkarlarımız doğrultusunda değil, bir dini görev ve sorumluluktur.

Herhangi bir ülkeye saldırılırsa tabii ki o ülke karşılık verecek. Bunun ispatı ise tarihtir. Tarih boyunca dünya halkı ülkelerine saldırıldığı zaman özgürlük uğrunda mücadele vermiştir.

Taliban’ın savaş stratejisi nedir? Neden yerleşim bölgelerinde dahi intihar eylemleri düzenliyorsunuz?

Taliban, daha çok askeri alanlarda birkaç stratejik amaç gütmektedir:

Birincisi, bizim en önemli hedefimiz yabancılardır. Dış güçleri hedef alacağımız takdirde onları vurmak ön planda. İkincisi, Belirlediğimiz hedefler daha çok askeri alanları ve düşmanın karargâhlarını kapsamakta. Yani biz askeri alanları hedef alıyoruz. Üçüncüsü, bazen bir kentte çok stratejik noktaları veya dış güçlere ait mevzileri vurmak zorunda kalıyoruz. Düzenlenen operasyonlarda sivillerin hedef alınmamasına çalışıyoruz. Dolayısıyla intihar eylemcisi belli bir hedefe doğru ilerliyor ve sivillerin yaralanmasına veya ölümüne yol açılmaması dikkate alınıyor.

Suudi Arabistan, Taliban’ın Afganistan’da oluşumunun ilk başından beri bu örgüte destek verdiğini belirtti. Fakat söz konusu ülke aynı zamanda ABD’nin de önemli müttefikidir. Öte yandan Taliban da ABD ile savaştığını ileri sürüyor. Hatta Afganistan hükümetini ABD ile yakın işbirliği yapmakla suçlamaktadır. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Taliban, İslam ülkelerine yönelik net bir politika yürütmekte. Biz, herhangi bir İslam ülkesine karşı durmak istemiyoruz. Suudi Arabistan ve dünyadaki herhangi Müslüman bir ülkeyle savaşmak bizim amacımız değil. Çünkü biz Müslümanları kardeşimiz olarak görmekteyiz. Taliban, İslam dünyasını anlaşmazlık ve çatışmalara değil, birlik ve beraberliğe sevk etmek istiyor. Bazı konular ülkelerin iç meseleleri sayılmakta. Biz hiçbir zaman İslam ülkelerine karşı savaşmak istemiyoruz. Amacımız Batı, ABD ve diğer işgalcilerin etki bırakamayacağı bir yaşam için Müslümanlar arasında zemin hazırlamaktır.

Batı, Taliban’ı bir terör örgütü olarak tanıyor. Öten yandan ABD ve Suudi Arabistan’ın terörle mücadelede işbirliği vardır. Bunlara rağmen sizin Riyad’a yönelik politikanızda bir değişiklik olmayacak mı?

Her şeyden önce Taliban’ın bir terör örgütü olmadığını belirtmek isteriz. Terörist korku ve şiddet yol açan kişiye denir. Örneğin, ABD’nin desteklediği İsrail bir terör devletidir ve aslında NATO müttefiki ülkeler de terörizme destek veriyor.

Bazı ülkelerin Batı veya diğer ülkelerle sürdürdükleri ilişkilerinde kendilerine özgü stratejileri vardır. Ancak bize göre bu hususta herhangi bir tehlike yok. Biz İslam ümmeti arasında birlik ve kardeşlikten yanayız. Dolayısıyla ihtilafa yol açacak meselelerden uzak durmaktayız. Hiçbir şekilde İslam ülkelerine karşı bir savaşa girişmek peşinde değiliz.

ABD, Rusya ile Taliban’ın yakın işbirliği içinde olduğunu iddia ediyor. Acaba bu ikisinin Afganistan’da ABD’ye karşı savaşta birleşmeleri mümkün mü?

Bu sorunuzun cevabını şöyle yanıtlayabilirim: Ülkemizi özgürleştirecek herhangi bir çözüm yolunu karşılarız. Afganistan’ın bağımsızlığı için bütün olumlu seçeneklerden yararlanacağımızı altını çizerek söylemek isterim.

Acaba Afganistan’da çatışmaların sona erdirilmesi yönünde Taliban’ın bir planı mı vardır? Ne zamana kadar savaşmaya devam edeceksiniz?

Afganistan’daki savaşın ne zamana kadar devam edip etmeyeceğini ABD’lilere sormak lazım. Çünkü bizim ülkemize saldıran güç ABD’dir. Herhangi bir ülkeye saldırılırsa karşılık verir. Yani işgalcilere karşı savaşır. Ülkemiz dış güçlerin sultasından çıkarsa biz de devletle barış için müzakerelere hazırız. Taliban, işgalciler ve dış güçlerin ülkemizden çıkmasını istiyor. Çünkü Afganistan toprakları halkımıza aittir ve bu konuda ancak onlar karar verebilir. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.