TGF Başkanı Karaca: Türkiye'de son 5 yılda 1800 olan gazete sayısı 900'lere düştü
Malatya Gazeteciler ve Televizyonlar Cemiyeti, Anadolu Basın Birliği ile Anadolu Basın Yayın Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü etkinliğinde ilde görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcileri bir araya geldi. Siyasilerinde katıldığı etkinlikte gazetecilerin sorun ve çözüm önerileri dile getirildi.
Programda; AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Türkiye Televizyon İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Mehmet Okan Kaya, Malatya Gazeteciler ve Televizyonlar Cemiyeti Başkanı Mehmet Aydın birer konuşma yaptı.
Programın açılış konuşmasını yapan Malatya Gazeteciler ve Televizyonlar Cemiyeti Başkanı Mehmet Aydın, gazetecilik mesleğinin dünyanın en zor meslek meslekleri arasında olduğuna dikkat çekerek, “Ama biz bugün bu zorlukları konuşmak yerine yaptığımız işin ne kadar değerli olduğu bilinciyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutluyoruz. Biz birlik ve beraberlik içinde oldukça daha güçlüyüz. Tek amacımız tek çatı altında güzel işlere imza atmak, Malatya’da medyanın gücüne güç katmaktır. Bu vesileyle tüm emekçi arkadaşlarımın gününü kutluyorum” dedi.
Daha güçlü yerel gazetelerin ve güçlü televizyonların Malatya’ya güç kattığını kaydeden Türkiye Televizyon İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Mehmet Okan Kaya, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak çalışan gazetecilere güzel günler diledi.
Çalışan gazetecilerin sorunlarının bir türlü çözülemediğinden dert yanan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, şöyle konuştu:
"1961 yılında bir yasa çıktı büyük bir bayram vardı ama o günden bugüne çalışan gazetecilerin hiçbir hakkı verilmedi. Sadece bu iktidar değil, daha önceki iktidarlarda her dönemlerde söz verirler ama maalesef çalışan gazetecilerin sorunları bir türlü çözülmez. Bugün Anadolu’da çalışan arkadaşlarımızın ne durumda olduğunu sizlere kısaca atlatmak istiyorum. Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanıyla görüşmemizde ‘asgari ücret basın için biraz artmalıdır’ dedi. Ben karşı çıktım aman asgari ücret artmasın normal asgari ücret bize yeter. Çünkü Türkiye’de Anadolu’da yüzde çalışan gazeteci şu anda asgari ücret alamıyor. Bin 500 ile 2 bin 500 liraya çalışıyor. Maalesef bu acı bir gerçek! Pandemi döneminde birçok mesleğe destek paketi açıklandı ancak basına böyle bir destek verilmedi. Artık Anadolu’da yavaş yavaş gazetecilerin gazetesi kalmıyor. Türkiye’de son 5 yılda bin 800 olan gazete sayısı resmi ilan gazeteler için birleştirilerek ve maddi imkânsızlıktan dolayı 900’lere düştü. Eğer sorunların çözüm noktasında bir karar alınmasa bir destek bulamazsak yaptığımız araştırmada bu yıl içerisinde en az 100 gazetemiz daha kapanma durumuna gelecek." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.