İhsan Pınar

İhsan Pınar

Yeni Bir Yaşam; Pol Pot

Yeni Bir Yaşam; Pol Pot

        Asıl adı Saloth Sar olan Pol Pot, Fransa’da üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 1953’te ülkesi Kamboçya’ya geri döndü. Fransa’da bulunduğu yıllarda Komünist Partisine katılmış olan Pol Pot, ülkesine döndüğünde bir taraftan öğretmenlik yaparken bir taraftan da Kamboçya Komünist Partisinde yükseliyordu.

        Partinin başına geçtikten sonra oluşan olumsuz şartlardan sonra Vietnam askeri kampına, oradan da Çin’e geçti. Mao’nun kültür devriminden ve kırsala dayalı toplum ütopyasından etkilenen Pol Pot, radikal bir ideolojiyle ülkesine döndü. Kamboçya Komünist Partisinin silahlı kanadı olan Kızıl Kmerlerin başına geçti.

        Krallıkla yönetilen ülke; yokluk, yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik… Sorunlar yumağı içinde bocalıyordu. ABD müdahalesi ve ülkenin bombalanması, halkı daha da çaresizliğe sevk etmişti. Arayış içindeki halka “Bağımsızlık, Özgürlük, eşitlik, herkese iş… Yeni bir yaşam” sloganları cazip gelmiş ve destekledikleri Komünistler, 5 yıl içinde 90 bin kişilik bir askeri güce ulaşmıştı.

        Pol Pot, 1970’te askeri darbeyle iktidardan uzaklaştırılan Kamboçya Kralı Norodom Sihanouk ile işbirliği yaparak, askeri idareye karşı silahlı harekât başlattı. 1975’te iktidarı ele geçiren Kızıl Kmerler, “Demokratik Kamboçya Cumhuriyeti” adıyla Sosyalist bir rejim kurdular. Kızıl Kmerlerin lideri olarak Pol Pot, ülkenin tüm idaresini elinde bulunduruyordu.

        Pol Pot’a göre, tam bağımsızlık için Tarımda bağımsızlık şarttı. Çiftçilerin güçlenmesiyle Kamboçya’nın zenginleşeceğine inanıyordu ve bunun için kapitalizme dair tüm unsurların yok edilmesi gerekiyordu. Eskiye dair din, ahlak, namus, gelenek ne varsa özgürlük için hepsinden kurtulmak gerekiyordu!

        Yeni bir yaşam, yeni bir halk yaratmak için faaliyetlere başladılar. Din, aile, namus, ahlak, gelenek… Ret edildi. Üniversiteler, bankalar, gazete ve dergiler kapatıldı. Dine ve özel mülkiyete savaş açtı. Kırsal kesimde “Kolektif çiftlikler” kuruldu. Din adamları, profesörler, öğretmenler, diplomatlar, gazeteci ve yazarlar ağır işkencelerden geçirildi. Muhalif ve muhalefete tahammülü olmayan Komünist ideoloji gereği, insanları öldürmek için kıyımlara başladılar. Dış dünya ile bağlantıyı kesen Pol Pot, parası ve eğitimi olan herkese düşmandı. Ajan, işbirlikçi, rejime muhalif suçlamalarıyla insanlar toplu katliamlara uğradılar. Gözlük taktığı, yabancı dil bildiği ve elleri nasırlı olmadığı için insanlar öldürüldü.

        Toplumun dini ve geleneksel değerleri tahrip edildi. Dini inançlar ve aile ortadan kaldırılmaya çalışıldı. Özgürlük adına aileden koparılan kadın, ya rejime asker yapıldı ya da tarlalarda çalıştırıldı. Aile fertleri birbirinden koparılarak pirinç tarlalarında çalışmaya zorlandı. Küçük çocuklar kolektiflere emanet edildi. Toplanan çocuklar beyinlerinin yıkanması ile rejime-örgüte bağlı askeri güç haline getiriliyordu. Eskiye dair her şeyi imha eden Pol Pot, “ Yeni bir Yaşam” için her şeyi sıfırdan başlatmayı planlıyordu.

        Komünist rejim ve örgütlerde lider her şeye hâkimdir ve lidere mutlak itaat şarttır. En ufak bir itiraz ve muhalefet, ajan ve işbirlikçilikle suçlanarak en ağır şekillerde- ölümle cezalandırılır. Yapılan işkencelerle, insanlar rejime karşı oldukları itiraf ettirilir ve ölüm tarlalarına sürülürlerdi. İntikam alırlar endişesiyle on binlerce çocuk, kafaları ağaçlara vurularak öldürüldü. İnsanlara büyük çukurlar kazdırıldıktan sonra, toplu infaz edilerek kazdıkları çukurlara gömüldüler.      

        Pol Pot liderliğindeki 3 yıl 8 aylık Sosyalist dönemde; Kamboçya resmi kayıtlarına göre 7 milyonluk nüfustan 3 milyon 300 bini katledildi. Yaklaşık 1 milyon insan, cezaevlerinde en ağır işkencelerle katledildi. Masraflı olmasın diye insanlar bıçaklanarak veya sopalarla dövülerek öldürülüyordu. Genç insanların kafaları ağaçlara vurularak infaz ediliyorlardı. Merak edenler bu bilgilerin doğruluğunu ve ölüm ağaçlarını araştırabilirler.

        Kamboçya’da aklın ve vicdanın sınırların aşan bu gayri insani katliamları gerçekleştiren Sosyalist Pol Pot rejimi 1978’de yıkıldı. Yalnızca gerilla gücüne ve uyguladığı baskıya dayanan rejim, Vietnam ile giriştiği savaşta yenildi. Böylece Kamboçya halkı hiçbir zaman hatırlamak istemeyeceği bu kanlı ve vahşi rejimden kurtuldu…  

       Geçmiş ve yaşananlardan ders alarak daha güzel günlere ulaşabiliriz… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İhsan Pınar Arşivi