Yerel gazeteler internet haberciliğine nasıl bakıyor?

Yerel gazeteler internet haberciliğine nasıl bakıyor?
Yerel gazete sahipleri, giderek yaygınlaşan internet haberciliğinin gazetelerin yerini alacağı endişesi taşıyor.

 

İnternetle birlikte yeni iletişim teknolojilerinin insan hayatına hızla girişinin ardından ortaya çıkan dijital medya, geleneksel gazetecilik anlayışını arka plana itmiş durumda. Son zamanlarda giderek artan internet haberciliği, basılı medyayı bitirme noktasına mı getirdi? Peki, yerel gazeteler internet haberciliğine nasıl bakıyor?

Konuyla ilgili görüştüğümüz Batman'daki yerel gazete sahipleri, Türkiye'de internet haberciliğine karşı günümüz koşullarda gazete çıkarmanın her geçen gün zorlaştığını belirtiyor.

Yerel gazete etkisinin giderek azaldığını, geçmiş yıllara oranla saygınlığını yitirdiğini vurgulayan yerel gazete sahipleri, bunun en büyük etkilerinden birinin internet haberciliğinin yaygınlaşması olduğunu savundu.

Büyük emekler verilerek hazırlanan ve halkın şehirde olup bitenden haberdar olması amacıyla çıkarılan gazetelerin tiraj kaybına uğrayıp değerinin artık çok fazla görülmediğinden yakınan yerel gazete sahipleri, içinde bulundukları bu olumsuz durumun kendilerini de internet haberciliğine yönelmeye zorladığını kaydetti.

Cebrail Uyanık

"İnternet haberciliği revaçta"

Batman Tarafsız Gazetesi İmtiyaz Sahibi Cebrail Uyanık, internet haberciliğinin yerel basına büyük bir zarar verdiğini söyledi.

Gazetelerin basımında önemli yeri olan kâğıdı ithal olarak almalarının büyük bir sıkıntı olduğunu ifade eden Uyanık, "Dijitalleşme anlamında internet haberciliği de gittikçe revaçtadır. Yerel gazeteler olarak internet haberciliğine ve dijital ortama ayak uydurmaya çalışıyor ve yeni adımlar atıyoruz." dedi.

"Yerel gazetelerin önemi unutulmamalı"

İnternet haberciliği ve dijitalleşmenin yerel gazetelere faydadan çok zarar verdiğinin altını çizen Uyanık, şöyle devam etti:

"Haberlerimiz hazırlanır, yazılır veya akşam bülteninde çıkması beklenilirdi. Şimdi ise dijitalleşmeden dolayı okuyucularımız haberi aynı anda internet ve sosyal medya ortamında görebiliyorlar. Tabi ki bunun avantajları var ve bizlerde buna ayak uydurmaya çalışıyoruz. Ama diğer taraftan da bilgi kirliliğine de neden oluyor. Bunun için yerel gazetelerin önemi mutlaka unutulmamalıdır. Bu konuda hükümetin yerel gazetelerle ilgili bir çalışma yapmasını ve yerel basına destek vermesini istiyoruz."

Uğur Kapuci

"Sadece BİK'in ücretleriyle yerel gazetelerin ayakta kalması mümkün değil"

Batman Pusula Gazetesi İmtiyaz Sahibi Uğur Kapuci ise yerel basının son çıkan internet yasasıyla birlikte bazı zorluklar çekmeye başladığını belirtti.

Yerel basının öneminin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Kapuci, "Şu anda yerel basının içinde bulunduğu zorluğu aşması için maddi kaynakların geçmişte olduğu gibi tekrar artırılması gerekmektedir. Sadece Basın İlan Kurumu'nun verdiği ilan ücretleriyle birlikte bir yerel gazetenin ayakta kalması mümkün değildir." diye konuştu.

İnternet yasasıyla birlikte haksız bir rekabetin de ortaya çıktığını savunan Kapuci, bu haksız rekabetin ortadan kalkması için yerel gazetelere belli bir sürenin tanınması, altyapının oluşturulması ve bir eğitimin verilmesi gerektiğini kaydetti.

"Şu anda yerel gazete sahipleri sudan çıkmış balık gibiler" diyen Kapuci, yerel basının içinde bulunduğu zorlukları atlatması için başta hükümet olmak üzere yerel dinamiklerin, STK'ların ve odaların kendilerine destek olması gerektiğini dile getirdi.

"Ekonomik sıkıntılar yerel basını bitirme noktasına getirdi"

Kapuci, "Bu destekler olmadığı sürece yerel basının ortada olan maddi yükümlülüklerle ayakta kalması çok zor. Bugün bir asgari ücretin yükselmesi, kâğıt maliyetleri, elektrik ve kira maliyetlerinin yükselmesi yerel basını bitirme noktasına getirdi. Yeni dönemde hükümet yetkililerinin bununla ilgili bir çalışması olup olmadığını bilmiyoruz ama olursa yerel basın bir nebze olsun rahat bir nefes almış olacaktır." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.