21 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara20°C
  • İzmir25°C
  • Antalya24°C

ZİFAFTAN ÖNCE EŞLERDEN BİRİNİN VEFAT ETMESİ DURUMUNDA KADINA MEHİR VERİLİR Mİ?

Fetva Kurulu, zifaftan önce kocanın vefat etmesi durumunda kadına mehirle birlikte kocanın bıraktığı malın dörtte birinin de (1/4) miras olarak verilmesi gerektiğini belirtti.

Zifaftan önce eşlerden birinin vefat etmesi durumunda kadına mehir verilir mi?

03 Nisan 2021 Cumartesi 12:36

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Zifaftan önce eşlerden birinin vefat etmesi durumunda kadına mehir verilir mi?" sorusuna cevap verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi:

"Mehrin eksiksiz bir şekilde kadının hakkı olduğu iki durum vardır: Birincisi zifaftan sonra, ikincisi ise zifaftan önce kadının veya kocanın ölmesi. Eşlerden birinin vefat etmesi durumunda mehrin eksiksiz bir şekilde kadına veya -vefat eden kendisiyse- varislerine verilmesiyle ilgili sahabenin icmâı bulunmaktadır (Şirbînî, Muğni'l-Muhtâc IV, 290).

Zifaftan önce kocanın vefat etmesi durumunda kadına mehirle birlikte ayrıca kocanın bıraktığı malın dötte biri (1/4) miras olarak verilir. Vefat eden kendisiyse mehir ve diğer mallarının yarısı miras olarak kocaya intikal eder (Nevevî, Ravdatü't-Tâlibîn ve Ümdetü'l-Müftîn V, 141-142). Asr-ı saadette meydana gelen benzer bir meseleye Allah resulü (aleyhissalatu vesselam) bu şekilde hüküm vermiştir (Ebu Dâvud, Nikâh 31, No: 2114; Tirmizî, Rada' 42, No: 1145)." (İLKHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.