Destek paketleri hızla sürmelidir
Suriye, Irak ve Rusya pazarlarında yaşanan sıkıntıların 2016’da ihracat hızını kestiğini söyleyen Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, hükümetin üretimi ve ihracatı besleyecek destek paketlerini uygulaması ve kararlılıkla sürdürmesi gerektiğini söyledi.
Konukoğlu, iç ve dış ekonomide zor bir dönemden geçilmesine rağmen 2016 yılında toplam 6 milyar 258 milyon 347 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.
2016 yılı Aralık ayında şehrin ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,2 oranında artarak 554 milyon 677 bin dolar olduğunu bildiren Konukoğlu, Gaziantep’ten 2016 yılında toplam 6 milyar 258 milyon 347 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.
Konukoğlu, ihracatçıların mevcut pazarlarını korumanın yanı sıra yeni pazarlar için mücadele ettiğinin altını çizerek, “Dünya ticaretindeki daralma ülke ihracatımızı etkilemiştir. Özellikle de Suriye, Irak ve Rusya pazarlarında yaşanan sıkıntılar 2016’da ihracat hızını kesmiştir. Bunlarla birlikte ülkemizin de uğradığı işgal girişimi ve sonrasında ekonomi üzerinden yürütülen algı operasyonları faaliyetlerimizi yaralamıştır. Tüm bu risklere rağmen ihracatımızın azalmasını başarısızlık olarak değerlendirmiyoruz. Tabi ki hedefimiz ihracat rakamlarını artırmaktı. Ancak sadece Türkiye değil dünya açısından da olağanüstü gelişmeler yaşadığımız bir sene geçirdiğimizi unutmayalım.” dedi.
Ortadoğu'da sıcak çatışmaların devam ettiği 2016 yılında Türkiye’nin gündemine oturan en önemli olayın darbe girişimi ve sonrasında artan olayları olduğunu belirten Konukoğlu, risklerin ekonomide baskı yarattığı böyle bir dönemde Gaziantep’in ihracatını sürdürmesinin bile göz ardı edilemeyecek bir başarı olduğunu belirtti.
Gaziantep’in yıllık bazda en fazla ihracat yapan 10 il arasında beşinci sırasını koruduğu için ihracatçılara teşekkür eden Konukoğlu, “Biz geleceğe dair pozitif bakışımızı koruyoruz ve moralimizi yüksek tutuyoruz. Dinamik yapısı ile dünyanın 174 ülkesine ulaşan Gaziantep, 2017’de inşallah kayıplarını telafi edecek, eski ihracat temposunu yakalayacaktır. İhracat ailesi olarak, dünyada girmediğimiz pazar kalmaması ve ihracat çıtamızı yükseltmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Konukoğlu, Suriye’de sağlanan ateşkesin kalıcı hale gelmesiyle birlikte jeopolitik risklerin azalmasının, Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin, Gümrük Birliği’nin genişletilmesinin 2017 yılında ihracat açısından kazanımlar doğuracağını da kaydetti.
Türkiye’yi ekonomisini daha da büyüterek dünyanın en güçlü ülkeleri arasına sokmak, ihracatın pozitif katkısını artırmak gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, “Özel sektör olarak ekonomimizi büyütmeye istekliyiz. En büyük güvencemiz de ülkemizdeki siyasi ve ekonomik istikrardır. Bu süreçte hükümetimiz; üretimi ve ihracatı besleyecek destek paketlerini hızla uygulamalı ve yapısal reform adımlarını kararlılıkla sürdürmelidir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.