TPF :2016'yı yüzde 10 büyümeyle kapatıyoruz

TPF :2016'yı yüzde 10 büyümeyle kapatıyoruz
Perakende sektörünün gelişimi için Türkiye genelinde farklı organizasyonlara imza atan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), İzmir’de Ege PERDER ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla perakende sektörünün 2016 yılını değerlendirdi.

Organize perakendenin en önemli halkası olan yerel zincir marketler ve sektörün dev üreticileri perakendenin 2016 performansını masaya yatırarak, 2017 öngörülerini paylaştı. Ege PERDER ev sahipliğinde İzmir Svalinn Hotel'de gerçekleştirilen organizasyona Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, Hayat Kimya Geleneksel Kanal Satış Müdürü Murat Bayram, Coca Cola Modern Kanal Pazarlama Grup ürün Müdürü Özlem Ateş, Ülker Genel Müdürü M. Emin Atalay ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkinler konuşmacı olarak katıldı.

turkiye-perakendeciler-federasyonu-001.jpg

"TERÖR ÖRGÜTLERİNİ TÜM KALBİMİZLE LANETLİYORUZ"

Organizasyonun açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Vahdet Sarıkaya, Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek; "Birlik ve beraberliğimizi bozmak için, hedef gözetmeksizin, insanlığa sığmayacak bir şekilde her geçen gün genç yaşlı, kadın erkek masum insanlarımız, Mehmetçiklerimiz, güvenlik güçlerimiz katlediliyor. Birbirine daha da kenetlenen halkımıza karşı daha da vahşileşen terör örgütlerinin ismi ne olursa olsun, hepsini tüm kalbimizle lanetliyoruz. Bilmeliler ki bizleri ayrıştıramayacaklar. Ve yine bilmeliler ki ülkemize bu acıları yaşatanlardan tek tek hesap sorulacak. Hain saldırılarda hayatını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet; ailelerine, milletimize sabır ve başsağlığı; yaralılarımıza ise acil şifalar diliyorum" dedi.

"10'UNCU YILIMIZI DA ÇİFT HANELİ BÜYÜYEREK KAPATIYORUZ"

Beklentilere rağmen yılın ilk 6 ayında sektörün büyümeyle başladığını, ancak 2016'nın zor ve farklı bir yıl olarak hafızalara kazındığını söyleyen TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, "Ramazan ayının hemen ardından demokrasimize yapılan melun kalkışma hareketi ülkemizi, tüm vatandaşlarımızı derinden etkiledi. Bu durum genelde sakin geçen yaz sezonunun daha da tahmin edilemez hale getirdi. Ertelenen tatiller, kurban bayramı etkisi satışları etkiledi. Son 2 çeyrekte olduğu gibi piyasalarda halen dikkatli bir duruş hakim. Dönemsel etkilere daha dayanıklı olan gıda perakendeciliği, tedbirli, ihtiyatlı bir yaklaşımla bu yılı tamamlayacak" dedi.

 

Toplantıda, yaşanan olumsuzluklara rağmen yerel zincirlerin 10 yıldır olduğu gibi yılı yine çift haneli büyüyerek kapatacağını belirten Altunbilek sözlerini şöyle sürdürdü;

"Ekonomimize katma değer yaratmak, daralan piyasalardan etkilenmemek, sürdürülebilir büyüme yakalamak adına 2016 yılında önemli fedakarlıklarımız oldu. Geçen yıla kıyasla şube, personel ve metrekare olarak küçüldük. Verimsiz olan mağazalarımızı kapatarak yaşadığımız bu küçülme, yıl başında koyduğumuz hedeflere cirosal anlamda ulaşmamızı sağladı. Mevcut mağazalarımızı daha etkin kullanarak 2016'yı yüzde 10'luk bir büyümeyle kapatıyoruz. Maliyetlerin sürekli arttığı, karlılık sağlamanın zorlaştığı, market sayısının azaldığı sektörümüzde 2017 yılında verimlilik ve öz kaynak kullanımı ön planda olacak. Yerel zincirler olarak Türkiye ekonomisine katma değer yaratmak için 2017 yılında da ciroda çift haneli büyüyebilmek için var gücümüzle çalışacağız."

 

"YENİ BİR EKONOMİ HİKAYESİNE İHTİYAÇ VAR"

Perakende sektöründen 130 yöneticinin yer aldığı organizasyonda İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Yetkinler sektörün finans ayağında 2016 yılının nasıl geçtiğini ve 2017 yılı için öngörüleri paylaştı. Çift haneli enflasyon riskinin kısa vadede tehdit olduğunu belirten Yetkinler, karşılaşılacak diğer tehditleri çift haneli işsizlik, resesyon, yapısal cari açık, azalan büyüme hızı, ürken yabancı sermaye olarak sıraladı. Hakan Yetkinler, 2023 ve 2017 için yeni bir ekonomi hikayesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Katılımcılara önümüzdeki dönem için döviz cinsinden borçlanmamaları gerektiğini söyleyen Yetkinler; "Döviz satın almanız gerekiyorsa doları tercih edin. Gelir ve nakit akışınıza bağlı olarak harcama yapın. 2017 başta olmak üzere yatarım kararlarınızı gözden geçirerek getirisi düşük ya da ciddi belirsizlikler içeren yatırımları öteleyin" dedi. Hakan Yetkinler gelecek dönem fırsatlarını ise düşük petrol fiyatları, cari açıkta geçici iyileşme, dengelenen döviz kuru, devam eden alt yapı yatırımları olarak sıraladı.

turkiye-perakendeciler-federasyonu.jpg

 

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.